Bigos wg S (dla mięsożerców ;)

nazwa

Wykonanie

Dużo mięsa. Bardzo dużo. Jak dla mnie trochę za duzo, ale mięsożerny mężczyzna będzie zachwycony ;)
Punktem odniesienia do przygotowania tego bigosu był przepis, który dostałam od Taty – zmieniłam tylko propocje i dodałam więcej mięsa.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
2 średnie cebule
1 , 5 kg wędliny/kiełbasy/pieczeni pokrojonych w kostkę
1,5 kg łopatki wieprzowej
40g suszonych grzybów
300g suszonych śliwek
0,5 butelki czerwonego wytrawnego wina
pieprz
Kiszoną kapustę pokrój tak, żeby przy jedzeniu się „nie ciągnęła”, przełóż do dużego garnka.
Białą kapustę poszatkuj, przełóż do garnka (tego samego, co kiszoną kapustę ;)
Cebule pokrój w piórka lub półplasterki, dodaj do garnka.
Suszone grzyby namocz w wodzie i ugotuj. Wodę z gotowania przelej do garnka, grzyby pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
Śliwki zalej wrzątkiem, odstaw na ok 0,5 godziny, następnie przelej wraz z płynem do garnka z kapustą i grzybami.
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę i obsmaż, przełóż wraz z pozostałym mięsem do garnka.
Dodaj wino, wymieszaj wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok 2-3 godziny.
Następnego dnia gotuj przez kolejne 2-3 godziny, i następnego tyle samo czasu – to jest minimalny czas gotowania.*
Smacznego! :)
*w miarę możliwości (jeśli jest mróz) wystaw garnek z bigosem na noc na balkon, żeby zamarzł. Pamiętaj, żeby zabezpieczyć pokrywkę, by żadne zwierzątko się do niego nie dobrało ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/12/16/bigos-wg-s-dla-miesozercow