Wykonanie
Jeszcze przed kilkoma miesiącami nie robiłam pizzy w domu zbyt często, bo nie miałam dobrego przepisu – ciasto było zbyt twarde/nie rosło itp. Aż znalazłam przepis, w którym napisano, że należy
drożdże namoczyć w wodzie z
cukrem zanim
doda się je do
mąki. I to był strzał w dziesiątkę :) Do tego dodałam więcej
wody niż w powinnam i wyszło super :) Bez cienia wątpliwości – to jest moje najlepsze domowe ciasto na pizzę ever! :DSkładniki (na 2 pizze o średnicy ok 40cm):500 g + do podsypywania
mąki325ml letniej
wody2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli1 opakowanie suchych
drożdży (8g)
olej lub
oliwa do posmarowania brzegów (opcjonalnie)nagrzej piec do ok 100⁰C i wyłączdo naczynia wlej 200ml letniej
wody, dodaj
cukier i
drożdże, odstaw na 10 minutdo dużej miski wsyp 500g
mąki i
sól, dodaj
wodę z
drożdżami, porządnie wymieszaj i zagnieć dodając resztę
wodyprzykryj miskę ściereczką i jak temperatura w piecu spadnie do ok 50⁰C, wstaw ją do pieca na 1 godzinęoprósz wierzch dłoni
mąką, a następnie uderz ciasto (nie żartuję ;) – chodzi o to, żeby zeszła z niego część powietrza)wyjmij ciasto na posypany
mąką blatzagniataj przez ok 10 minut aż będzie mięciutkie i sprężyste (podsypuj
maką – na pewno na początku będzie się kleić do palców)rozwałkuj na porządaną grubość (świetne jest zarówno bardzo cienkie jak i odrobinę grubsze)przełóż na blachę, posmaruj brzegi
oliwą i nałóż na nie dowolne składnikipiecz w 200⁰C-250⁰C aż brzegi się zrumienią (ok 5-10minut)Smacznego! :)*propozycja podania:
sos pomidorowy,
mozarella,
tuńczyk,
cebula,
majonez


