ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

nazwa

Wykonanie

Jeszcze przed kilkoma miesiącami nie robiłam pizzy w domu zbyt często, bo nie miałam dobrego przepisu – ciasto było zbyt twarde/nie rosło itp. Aż znalazłam przepis, w którym napisano, że należy drożdże namoczyć w wodzie z cukrem zanim doda się je do mąki. I to był strzał w dziesiątkę :) Do tego dodałam więcej wody niż w powinnam i wyszło super :) Bez cienia wątpliwości – to jest moje najlepsze domowe ciasto na pizzę ever! :D
Składniki (na 2 pizze o średnicy ok 40cm):
500 g + do podsypywania mąki
325ml letniej wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży (8g)
olej lub oliwa do posmarowania brzegów (opcjonalnie)
nagrzej piec do ok 100⁰C i wyłącz
do naczynia wlej 200ml letniej wody, dodaj cukier i drożdże, odstaw na 10 minut
do dużej miski wsyp 500g mąki i sól, dodaj wodę z drożdżami, porządnie wymieszaj i zagnieć dodając resztę wody
przykryj miskę ściereczką i jak temperatura w piecu spadnie do ok 50⁰C, wstaw ją do pieca na 1 godzinę
oprósz wierzch dłoni mąką, a następnie uderz ciasto (nie żartuję ;) – chodzi o to, żeby zeszła z niego część powietrza)
wyjmij ciasto na posypany mąką blat
zagniataj przez ok 10 minut aż będzie mięciutkie i sprężyste (podsypuj maką – na pewno na początku będzie się kleić do palców)
rozwałkuj na porządaną grubość (świetne jest zarówno bardzo cienkie jak i odrobinę grubsze)
przełóż na blachę, posmaruj brzegi oliwą i nałóż na nie dowolne składniki
piecz w 200⁰C-250⁰C aż brzegi się zrumienią (ok 5-10minut)
Smacznego! :)
*propozycja podania: sos pomidorowy, mozarella, tuńczyk, cebula, majonez
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/09/09/ciasto-na-pizze