Wykonanie
Nie jem zbyt dużo
mięsa, ale dla tego
kurczaka robię raz na jakiś czas wyjątek :)I am not a huge meat eater, but from
time to
time a
make an exception for this chicken :)…Składniki:3 pojedyncze
piersi z kurczaka1,5dl
rodzynek1,5dl
orzechów włoskich1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
ostrej papryki0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki startego świeżego
imbiru0,5 ząbka
czosnku (startego lub zgniecionego)
pieprzsól1 łyżka
masła1 łyżka
oleju4 łyżki
dżemu pomarańczowego100ml soku z
pomarańczy i
cytryny (ok. 1,5 pomarańczy+1cytryna)1,5 łyżeczki
cukru muscovado (opcjonalnie, jak lubisz słodki sos)Rozpłaszcz piersi -> natnij tak, żeby można je było rozłożyć na płasko i miały równą grubość na całej powierzchni lub rozbij, by uzyskać ten sam efekt
Rodzynki posiekaj z
orzechami, dodaj
ostrą paprykę, gałkę,
imbir,
czosnek i ok 1 łyżki
dżemu (tyle, żeby nadzienie się skleiło) – dokładnie wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem do smakuNa środek piersi nałóż nadzienie – zostaw ok. 1cm brzegów bez nadzienia –
zwiń piersi tak, żeby nadzienie nie wystawało, zabezpiecz wykałaczkami*Pozostały
dżem, sok i
cukier wymieszaj w garnuszku, podgrzewaj aż wszystko się rozpuści, zdejmij z ogniaNa patelni, na małym ogniu, rozpuść
masło z dodatkiem
oleju (
olej podniesie temperaturę, w jakiej
masło zaczyna dymić)Ułóż nadziane piersi na patelni, przykryj pokrywką, smaż na małym/średnim ogniu – po kilku minutach podnieś pokrywkę – jak wierzch piersi się ugotuje (tzn. będzie lekko biały, a nie różowy), przewróć je na drugą stronę, posmaruj obficie sosem
pomarańczowym i przykryj na kolejne 2-3 minuty – powtórz 3-4
razy, aż skończy Ci się sos**Przełóż piersi na głęboki talerz lub do miski, przykryj i zostaw na ok 5minutOdparuj sos, jeżeli jest zbyt rzadkiPokrój piersi na ok. 1cm plastry, podawaj polane sosem np. z
ryżem i surówką z fenkułem**** wykałaczki wbijaj pod tym samym lub zbliżonym kątem, żeby nie było problemu przy odwracaniu piersi na patelni** do smarowania używaj też karmelizującego się sosu z patelni***fenkuł+roszponka+zielone
jabłko granny smith+orzechy włoskie polane sosem z soku z
pomarańczy,
soku z cytryny,
oliwy,
soli i
pieprzu…Ingredients:3 chicken breasts1,5dl of raisins1,5dł of walnuts1 tsp of cinnamon1 tsp of hot peppers0 , 5 tsp of nutmeg0 , 5 tsp of finely grated fresh ginger0 , 5 of garlic clove (grated or smashed)black peppersalt1 tbsp of butter1 tbsp of oil4 tbsp of orange jam100ml of orange and lemon juice (about 1 , 5 orange + lemon)1 , 5 tsp of muscovado sugar (optional, only if you like sweet sauces)
make the breasts flat -> cut them the way that allows to
make them flat and even in thickness or use meat tenderizer to achieve the same, flat effectchop raisins and walnuts together, add hot peppers, nutmeg, ginger, garlic, about 1 table spoon of jam (enough to
make all of the ingredients come together) – mix well, flavor with salt and black pepperput the filling in the middle of each breast leaving about 1cm from the sides – roll breast so the filling is hidden, secure with string or toothpicks*stir the leftover jam, juice and sugar (optional) in a small pot, heat up until everything
melts together, take off the heatmelt butter with oil on a big pan and low heat (oil will avoid fast burning of the butter)put stuffed chicken breasts into the pan, cover and fry on small/medium heat – after few minutes take off the cover – if the top of the breasts is cooked (is white, not raw and pink), turn them over, smear with orange sauce and cover for another 2-3 minutes – repeat about 3-4 times, until you run out of sauce**transfer chicken onto a
tray or into a bowl, cover and leave for about 5 minuteslet the sauce evaporate if it’s to runnycut the breasts into 1cm slices,
serve with sauce and f.e. rice and fennel salad***Bon appetit! :)*put all of your toothpicks into the breast on the same angle so it is easy to turn it over on the pan**for glazing the meat also use sauce from the pan***fennel + lamb’s lettuce + green Granny Smith apple + walnuts drizzled with sauce made of orange and lemon juice,
olive, salt and black pepper

