Słodki ziemniak i ryba pod szpinakową kołderką , połączenie wprost idealne. A wszystko przygotowane w parę chwil przy użyciu piekarnika.

nazwa

Wykonanie

27 lutego 2015
Składniki:
3 filety Soli (każdy po ok.150g.)
6 kostek mrożonego brykietu szpinaku
1 duży batat (ok.0,5kg.)
1 łyżka śmietany18%
sól morska świeżo mielona
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
świeży posiekany koperek do oprószenia gotowego dania
plastry cytryny do podania z rybą
Przygotowanie:
Filety jeśli mrożone rozmrozić w mleku , umyć , osuszyć.
Brykiet zostawić do rozmrożenia , miękki wymieszać ze śmietaną.
Batata obrać , pokroić w cienkie plastry ok.1 cm.
Blaszkę do pieczenia skropić oliwą z oliwek , ułożyć plastry batata , czynność powtórzyć.
Na ziemniaka położyć filety soli ,oprószyć je solą i pieprzem cytrynowym.
Każdą rybę przykryć kołderką ze szpinaku.
Danie piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać posypane świeżym koprem z plastrami cytryny oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego
Post navigation
← Prosta w przygotowaniu , syta i bardzo smaczna zapiekanka chlebowa na śniadanie lub kolację. Robi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerzy , stanowi świetny rodzinny posiłek. Przygotowanie jej pozwala na wykorzystanie reszty pieczywa z poprzedniego dnia.
Krokiety ze szpinakiem zawszę wydawały mi się jakieś mdłe. Ostatnio spróbowałam ich w szkole , postanowiłam odtworzyć i urozmaicić pomysł na farsz szpinakowy. Końcowy efekt pozytywnie zadziwił mnie i domowników. Jednym krokietem można najeść się do syta :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/slodki-ziemniak-i-ryba-pod-szpinakowa-kolderka-polaczenie-wprost-idealne-a-wszystko-przygotowane-w-pare-chwil-przy-uzyciu-piekarnika