Wykonanie
Share the post "
Makaron z
dynią i
kurczakiem w sosie z palonego
masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta"Dziś przedstawiam rewelacyjny przepis na bardzo jesienne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ulubiony
makaron z
kurczakiem i
dynią w
śmietankowym sosie z palonego
masła, podany z
parmezanem i uprażonymi
orzechami nerkowca. Dorzuciłam jeszcze chrupiącą
szałwię i
makaron wyszedł przepyszny, polecam!Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)Składniki:450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę2
piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki niesolonego
masła1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka posiekanego
rozmarynu200 g
makaronu1/2 szklanki
parmezanu, startego1
cebula, pokrojona w plasterki1/2 szklanki
orzechów nerkowca, posiekanych i uprażonych na suchej patelniSkładniki na sos:5 łyżek
masła1/4 łyżeczki
soli1/4 szklanki
śmietanki 36%Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.W mikrofalówce rozpuść
masło i wymieszaj je z
brązowym cukrem,
solą i
rozmarynem. Wymieszaj mieszankę z
dynią i rozłóż ją w jednej warstwie na blaszce do pieczenia. Włóż ją do piekarnika i piecz przez około 40 minut, obracając co 10 minut, do miękkości i lekkiego zarumienia.W międzyczasie w dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej
olej, wrzuć
cebulę wraz z
kurczakiem i podsmaż do zarumienia. Przełóż na talerz i odstaw.W celu przygotowania sosu, w tej samej patelni rozgrzej umieść
masło wraz z
solą i podgrzewaj na średnim ogniu aż zacznie się ładnie rumienić. Bardzo łatwo spalić
masło, dlatego trzeba go pilnować. Zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wmieszaj
śmietankę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Włóż do powstałego sosu
makaron,
kurczaka i
parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj
dynię wraz z połową prażonych
orzechów i wyłóż na talerze. Posyp resztą
orzechów i podawaj.Smacznego!
Recipe in EnglishBrown butter pumpkin and chicken pasta(3-4 servings)Ingredients:450 g pumpkin, peeled and cubed2 chicken breasts, cubed2 tablespoons brown sugar2 tablespoons butter, unsalted1/2 teaspoon salt1 teaspoon rosemary, chopped200 g pasta1/2 cup
parmesan, grated1 onion, sliced1/2 cup cashews, toasted for servingIngredients for the sauce:5 tablespoons butter, unsalted1/4 tsp salt1/4 cup heavy creamPreparation:Pre-heat oven to 22o oC.Cook pasta according to package directions, drain.Melt butter in microwave and mix with brown sugar, salt, rosemary. Toss with cubed pumpkin, lay in single layer on baking pan. Bake until caramelized, about 40 minutes, turning every 10 minutes as needed.Meanwhile, place
wide and deep pan over medium heat, add oil, onion and chicken and cook until browned, Transfer to a
plate and set aside.Heat butter with salt in the same pan over medium heat until starts to tint to a light brown. Be cautious, as the
line between brown butter and burned butter is
very fine. Remove from heat when browned, add cream and stir continuously. Season to taste if necessary.Place pasta and chicken back in warm pan of brown butter cream sauce, add cheese and stir. Mix in pumpkin, half of the croasted cashews and toss. Top with remaining cashews and
serve warm.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
dynią i
kurczakiem w sosie z palonego
masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta"