Wykonanie
Share the post "Łatwe ciasto z
brzoskwiniami i
śliwkami / Easy peach and plum coffee
cake"Nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast, więc jak już zabieram się do jakiegoś to muszę
mieć pewność, że będzie łatwo i przyjemniePrzedstawiam więc bardzo łatwy przepis na szybkie ciasto z
brzoskwiniami i
śliwkami,
cynamonem i
orzechową kruszonką. Dodałam
brzoskwinie i
śliwki, gdyż akurat miałam je w zanadrzu, myślę że każdy inny ulubiony
owoc też na pewno sprawdzi się w tym przepisie. Ciasto to nie jest zbyt słodkie, więc jeśli lubisz intensywne słodkości, zwyczajnie zwiększ ilość
cukru. Polecam!Scroll down for recipe in English
Łatwe ciasto z
brzoskwiniami i
śliwkami(tortownica o średnicy 26 cm)Składniki:6
brzoskwiń, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki lub kostkę5-6
śliwek, bez pestek i pokrojone na ćwiartki1/2 szklanki
mąkiSkładniki na ciasto:2
jajka1/2 szklanki
cukru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze ciasta)1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub
cukru waniliowego)2/3 szklanki
mąkiSkładniki na kruszonkę:1 łyżka
mąki1 łyżka
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich2 łyżeczki
masła, w temperaturze pokojowejPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 26 cm.Pokrojone
brzoskwinie i
śliwki umieść w misce, zasyp
mąką i dokładnie wymieszaj. Odstaw.W celu zrobienia ciasta, w misce miksera umieść
jajka i
cukier i ubijaj do otrzymania gęstej i jasnej masy. Wmieszaj ekstrakt z
wanilii i
cynamon, następnie powoli mieszając dodawaj
mąkę, aż do otrzymania jednolitego ciasta.W celu zrobienia kruszonki w miseczce wymieszaj
mąkę,
brązowy cukier,
cynamon i posiekane
orzechy włoskie. Dodaj
masło i mieszaj do otrzymania charakterystycznych grudek.Do przygotowanej tortownicy równomiernie wyłóż
owoce, a na nie ciasto. Pomóż sobie łyżką lub szpatułką, by ciasto też dostało się
między owoce, po czym posyp całość kruszonką.Piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło, więc jeśli środek zrówna się wysokością z brzegami, to ciasto jest już gotowe. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy, odstaw do ostygnięcia.Smacznego!
English version(26 cm tart tin)Ingredients:6 peaches, peeled and chopped5-6 plums, stoned and chopped1/2 cup
flourIngredients for the batter:2 eggs1/2 cup sugar1/2 teaspoon cinnamon1 teaspoon vanilla2/3 cups of
flourIngredients for the topping:1 tablespoon
flour1 tablespoon packed brown sugar1 teaspoon cinnamona pinch of nutmeg2 tablespoons chopped walnuts2 teaspoons butter, at room temperaturePreparation:Preheat the oven to 180 oC. Grease 26 cm baking pan.Place the peaches and plums in a bowl and toss the peaches and plums in
flour to absorb some of the juices, set aside.To
make the batter, using an electric mixer, beat together the egg and sugar until they’re thick and foamy. Mix in the vanilla and cinnamon and slowly mix in the
flour to form a thick, creamy batter.To
make the topping mix together
flour, brown sugar, cinnamon and chopped walnuts. Add the butter and mix the mixture until it’s crumbly and there aren’t any large chunks of butter.
Pour the
flour-coated peaches into the pan and distribute he fruit evenly.
Pour the batter over the peaches and use a spatula to spread it evenly over the
cake, pressing it into the spaces between the peaches. Sprinkle the topping over the
cake, right to edges.Bake for 50 minutes, or to dry toothpick. The
cake puffs up as it bakes, so when the middle has risen the
cake is done. Let it cool on a
wire rack before removing the
cake from the pan.Enjoy!
Share the post "Łatwe ciasto z
brzoskwiniami i
śliwkami / Easy peach and plum coffee
cake"