ßßß Cookit - przepis na Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

nazwa

Wykonanie

Share the post "Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce"
Dziś przedstawiam kolejną propozycję bardzo szybkiego obiadu w stylu azjatyckim. Smażona soczysta karkówka, z grzybami i szpinakiem w pikantnym sosie z dodatkiem czosnku. Podałam z makaronem ryżowym, jednak smakuje tak samo dobrze z ryżem lub ziemniaczkami w stylu azjatyckim . Polecam!
Scroll down for recipe in English
Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym
(4 porcje)
Składniki:
300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni sezamu
1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
1/4 szklanki posiekanej dymki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka płatków chilli (albo mielonego)
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów (np. pieczarki, shitake)
4 szklanki młodego szpinaku
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj sezam, czosnek, dymkę sos sojowy, olej sezamowy, chilli i cukier. Odstaw.
Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i włóż karkówkę. Smaż do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Do tej samej patelni włóż grzyby, smaż przez 5 – 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj szpinak i ponownie włóż karkówkę do podgrzania.
Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wyłóż na talerze i podawaj.
Smacznego!
English version
Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce
(4 servings)
Ingredients:
300 g pork neck, cut into strips
2 teaspoons sesame seeds, toasted
1 teaspoon minced garlic
1/4 cup chopped scallion
3 tablespoons soy sauce
1 tablespoon sesame oil
1 teaspoon hot red pepper flakes
1/2 teaspoon sugar
2 tablespoons canola oil
3 cups sliced mushrooms
4 cups loosely packed baby spinach leaves
Preparation:
In a bowl, whisk together toasted sesame seeds with the garlic, scallions, soy sauce, sesame oil, red pepper flakes and sugar. Set aside.
Add 2 tablespoons of canola oil to a saucepan over medium heat. Add pork neck, cook until browned and take out of the pan into warm place.
Add the mushrooms into the same pan and saute 5 to 7 minutes, until golden brown, then add the spinach and pork neck to heat through.
Pour the sauce over the meat, mushrooms and spinach and saute an additional 5 minutes.
Plate and serve warm.
Enjoy!
Share the post "Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce"
Źródło:http://karmelowy.pl/karkowka-ze-szpinakiem-w-pikantnym-sosie-czosnkowymsauteed-pork-neck-and-spinach-with-spicy-garlic-sauce