ßßß Cookit - przepis na Toskańska zupa kapuściana z fasolą (Zuppa di cavolo con fagioli) - My Blueberry Corner

Toskańska zupa kapuściana z fasolą (Zuppa di cavolo con fagioli) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Czy toskańska kuchnia jest taka prosta? Czy w książce, którą dostałam zebrano wszystkie najłatwiejsze przepisy?
-Nie wiem, bo w Toskanii jeszcze nie byłam.
Na razie każdy przepis z tamtego regionu okazuje się łatwy, a przygotowane dania smaczne. Zupa kapuściana jak na zupę jest dość gęsta, trochę jak nasz bigos.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
300 gram suchej fasoli (ja dałam czerwoną)
2 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 średnia głowa kapusty włoskiej
500 g przecieru pomidorowego – passaty
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
6 kromek ciabatty
Sposób przygotowania:
Na noc namoczyć fasolę. W tym celu zalać ją w garnku wodą, dużo powyżej fasoli (fasola wciągnie wodę i zwiększy swoją objętość). Rano fasolę przepłukać, zalać świeżą wodą, dodać obrany, cały ząbek czosnku, gałązki tymianku i sól. Gotować powoli do miękkości.
Pod koniec gotowania usunąć czosnek i patyczki po tymianku. Fasolę odcedzić. Odcedzony płyn zostawić – będzie później potrzebny. Fasolę podzielić na 2 części. Jedną połowę zmiksować na gładką masę (żeby się lepiej miksowało, można dodać trochę wody z gotowania), drugą część fasoli zostawić w całości. Świeży ząbek czosnku drobno pokroić i wrzucić do dużego garnka na gorącą oliwę. Cebule, marchewki i łodygi selera pokroić w kostkę i dodać do czosnku.
Gdy warzywa zmiękną dodać poszatkowaną kapustę. Wszystko wymieszać i posolić do smaku. Po 15 minutach gotowania dodać passatę i około 2 szklanek płynu z gotowania fasoli (będzie go mniej, jeśli część dodaliśmy już do miksowania fasoli). Zupę gotujemy 1 – 1,5 godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy zmieloną i całą fasolę, i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kromki ciabatty skropić oliwą i zrumienić na grillu lub patelni. Podawać do zupy.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/03/toskanska-zupa-kapusciana-z-fasola-zuppa-di-cavolo-con-fagioli