Botwinka z crème fraîche

nazwa

Wykonanie

Małż niespecjalnie przepada za tą zupą, bo jest lekko słodka – on lubi zupy słone, mięsne i pieprzne. Człowiekowi Wyżerce i Młodej za to smakowała. Młode buraki ćwikłowe z liśćmi, czyli botwina, są jeszcze dostępne na targowiskach i straganach, więc warto zrobić tę pełną smaku, letnią zupę. A na talerzu okrasić ją łyżką gęstej, kwaśnej śmietany – crème fraîche, która powoli będzie się rozpuszczać w gorącym wywarze i malować piękne, białe wzory na buraczkowym tle. I nie zapomnij posypać solidnie natką pietruszki, której też mamy teraz obfitość, jak widać na załączonym obrazku.
Składniki (4 porcje):
pęczek botwiny ze sporymi buraczkami
około 1 litr bulionu warzywnego (albo lekkiego rosołu)
1 pietruszka
1 marchewka
3-4 młode ziemniaki
kwaśna śmietana wg uznania
natka pietruszki wg uznania
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny, cukier, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Zagotuj bulion z dwoma ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.
Umyj i obierz warzywa. Dobrze wypłucz botwinkę, odrzuć brzydkie liście i łodyżki.
Marchewkę, ziemniaki i buraczki pokrój w drobną kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć warzywa do wywaru. Kiedy będą prawie miękkie, dodaj opłukane i posiekane liście i łodyżki botwinki. Gotuj, aż łodyżki zmiękną, następnie dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Na talerzu dodaj do botwinki łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Ogórkowa na kościach
Szybki i lekki chłodnik z botwinki
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Źródło:http://agatagotuje.pl/botwinka