Wykonanie
Poszukujecie pomysłu na słodki podwieczorek, albo śniadanie?
Owocowe crumble przychodzi z pomocą :) Ta korzeniami sięgająca Wielkiej Brytani potrawa, to coś na kształt
owoców z kruszonką. Wariacji może wiele. W mojej słodkiej wersji wystarczą
owoce,
masło,
mąka kilka dodatkowych składników i tyle! Na dowód tego, że jest to idealny sposób na błyskawiczną zachciankę,
powiem Wam, że zrobiłam ten smakołyk w trakcie, gdy wysłałam
męża do sklepu! Jak się domyślacie Panowie w spożywczaku dużo czasu nie spędzają, a gdy wrócił, crumble już się piekło :)
Składniki:2 owalne foremki o wymiarach 17 x 12Nadzienie:250 g
truskawek200 g
czereśni2 łyżki
wiórków kokosowychłyżeczka
skórki z cytryny1 – 2 łyżki
miodu3 łyżki
wermutu wiśniowego (opcjonalnie)sok z ½
limonki1 łyżka
mąki kukurydzianejszczypta
soliKruszonka:20 g
otrębów owsianych20 g
migdałów blanszowanych (jeśli kupimy w skórce musimy je zalać wrzątkiem i obrać)70 g pełnoziarnistej
mąki pszennej70 g
mąki pszennej80 g
masła (zimnego)2 łyżki
cukru demeraraszczypta
soliplus
masło do posmarowania foremekWykonanie:
Truskawki kroimy na ćwiartki,
czereśnie drylujemy i przecinamy na pół.Do
owoców dodajemy
wiórki kokosowe,
skórkę cytrynową,
miód,
sok z limonki,
wermut, szczyptę
soli i łączymy. Posypujemy
mąką i ponownie mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy
mąki,
otręby, posiekane
migdały i
sól. Dodajemy
masło oraz
cukier i ucieramy dłonią składniki, tak aby powstały nam okruchy i mniejsze kuleczki.Piekarnik nagrzewamy do 200°C.Foremki smarujemy
masłem. Wkładamy do nich
owoce i posypujemy crumble.Pieczemy około 15-20 minut.Podajemy od razu ciepłe.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!