Mam dla Was jeszcze jedną zupę dobrą na takie mrozy. Jej głównym i w zasadzie jedynym składnikiem są słodkie ziemniaki czyli bataty. Z tego co widzę po cenach w sklepach, chyba jest na nie sezon, bo potaniały :) Można je dostać już za 6-7zł za kg. Jest to typowy gęsty krem, który dzięki przyprawom takim jak imbir i gałka muszkatołowa ma smak bardzo wyraźny. Trochę słodki, trochę ostry, taki w sam raz :)Składniki:1 litr bulionu wołowego700- 800 g słodkich ziemniaków (waga ze skórką)2 średniej wielkości cebule150 ml winaMarsalaok. 160 g białego seracheddar (dojrzałego) (po 30 g na porcję)½ łyżeczki papryki ostrej½ łyżeczki papryki słodkiej¼ łyżeczki imbiru mielonego¼ łyżeczki gałki muszkatołowej1 ząbek czosnkusólpieprzMasłolubczykowe:1 łyżeczka masła2 łyżki posiekanego lubczykuWykonanie:Cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach. W garnku zagotowujemy bulion. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do gotującego się bulionu. Przykrywamy i na niewielkim ogniu gotujemy. Przyprawiamy imbirem, papryką słodką i ostrą oraz gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki będą już miękkie miksujemy całość na gładki płyn/krem. Dolewamy wino i chwilę gotujemy. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą.Masłolubczykowe: masło roztapiamy na małej patelni. Gdy zacznie się pienić wrzucamy posiekany lubczyk. Mieszamy i trzymamy na ogniu, dopóki lubczyk nie będzie chrupiący. Na koniec lekko solimy.Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy obficie serem cheddar i dodajemy masełko lubczykowe. Podajemy.Smacznego!Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ