Wykonanie
Kiedy mam ochotę na coś dobrego, a nie zawsze mam czas na gotowanie, często sięgam po
ciasto francuskie :) Przyznam, że jest to bardzo wdzięczna forma obiadowo – kolacyjna, która dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tym razem postanowiłam sięgnąć po mój wielokrotnie już sprawdzony przepis:
ciasto francuskie z
łososiem,
camembertem,
kaparami i
pietruszką :)POTRZEBNE SKŁADNIKIrolka gotowego
ciasta francuskiego3/4 tacki
wędzonego łososia120 g
sera camembert (1 krążek)150 g
sera mozarella4 łyżki
kaparów4 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietany1 mała fioletowa
cebulapęczek
natki pietruszkiświeżo mielony
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA na dużej blaszce rozwinąć
ciasto francuskie. Na spodzie rozprowadzić
jogurt lub
śmietanę, zetrzeć
mozarellę i obsypać nią ciasto.
Cebulę pokroić w małe piórka i równomiernie rozsypać ją po powierzchni.
Łososia pokroić na cienkie plastry i położyć go jako kolejną warstwę.
Camembert pokroić w małe kwadraty i równomiernie ułożyć na pozostałych składnikach. Na wierzchu porozrzucać
kapary. Całość na końcu oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem,nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wstawić przygotowane ciasto na około 20 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni. Po upływie podanego czasu, wyjąć ciasto z piekarnika, lekko ostudzić, pokroić na kawałki i przed podaniem posypać pokrojoną
natką pietruszki.SMACZNEGO! :)
