ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z łososiem, camembertem i pietruszką

Ciasto francuskie z łososiem, camembertem i pietruszką

nazwa

Wykonanie

Kiedy mam ochotę na coś dobrego, a nie zawsze mam czas na gotowanie, często sięgam po ciasto francuskie :) Przyznam, że jest to bardzo wdzięczna forma obiadowo – kolacyjna, która dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tym razem postanowiłam sięgnąć po mój wielokrotnie już sprawdzony przepis: ciasto francuskie z łososiem, camembertem, kaparami i pietruszką :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI
rolka gotowego ciasta francuskiego
3/4 tacki wędzonego łososia
120 g sera camembert (1 krążek)
150 g sera mozarella
4 łyżki kaparów
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
1 mała fioletowa cebula
pęczek natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na dużej blaszce rozwinąć ciasto francuskie. Na spodzie rozprowadzić jogurt lub śmietanę, zetrzeć mozarellę i obsypać nią ciasto. Cebulę pokroić w małe piórka i równomiernie rozsypać ją po powierzchni. Łososia pokroić na cienkie plastry i położyć go jako kolejną warstwę. Camembert pokroić w małe kwadraty i równomiernie ułożyć na pozostałych składnikach. Na wierzchu porozrzucać kapary. Całość na końcu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,
nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wstawić przygotowane ciasto na około 20 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni. Po upływie podanego czasu, wyjąć ciasto z piekarnika, lekko ostudzić, pokroić na kawałki i przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/ciasto-francuskie-lososiem-camembertem-pietruszka