Wykonanie
Witamy ostatni raz w cyklu "Odtłuszczanie"!Tak, to już ostatni post z tej
serii, ale nie martwcie się, to nie koniec naszych pomysłów na wyjątkowe, pełne niepowtarzalnych przepisów posty. Za tydzień Święta, więc już od przyszłego tygodnia będziemy umieszczać przepisy świąteczne.A teraz czas na królową dzisiejszego piątku - sernikociacho. Ostatnio brałyśmy udział w konkursie na danie z wykorzystaniem
pieczywa chrupkiego. Dlatego też połączyłyśmy pomysły i wyszedł nam deser, oczywiście odtłuszczający, ale trochę mniej niż zawsze. ;) Ostatni deser musi być najlepszy, tak więc przedstawiamy Wam ciasto
czekoladowe w połączeniu z sernikiem.U nas w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!Podsumowując nasz cykl to opublikowałyśmy przez 6 tygodni 18 pomysłów na każdą
porę - śniadanie, obiad i deserek.
Magda, nasza dietetyk dała nam 18 obszernie opisanych produktów - ich pochodzenie, ciekawostki i oczywiście wartości odżywcze i to, jak wpływają na nasz organizm.A najważniejsze jest to, że dzięki cyklowi odzwyczaiłyśmy się od
słodyczy!
Także czas na ostatni wpis naszej dietetyk!Dziś ostatni post w cyklu odtłuszczanie. Zapoznaliśmy się z właściwościami szczęśliwej trzynastki produktów, które warto umieścić w jadłospisie osoby dbającej o sylwetkę. Poznaliśmy również kilka związków zawartych w produktach spożywczych, o których chciałabym przypomnieć.Błonnik pokarmowy – wspomaga procesy trawienne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego, zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłkuWielonienasycone kwasy tłuszczowe – powodują obniżenie złego cholesterolu, wspomagają pracę układu nerwowego, działają antydepresyjniePrzeciwutleniacze – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko nowotworów, chorób
serca, spowalniają procesy starzeniaJod – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, dzięki
czemu zapobiega spowalnianiu przemiany materiiWitamina D – wpływa na układ kostno-szkieletowy a także na układ nerwowy, nastrój, ma również działanie przeciwnowotworowe
Białko – składnik budulcowy organizmu człowieka, nie można go w żaden sposób zastąpić, o jego odpowiednie spożycie muszą dbać osoby aktywne fizycznie, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby starsze, chorujące, sportowcyWęglowodany złożone – podstawowe źródło energii, produkty z węglowodanami mają niższy indeks glikemiczny i sycą na dłużej.Aby w naszej diecie nie brakowało żadnej substancji potrzebnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pamiętajmy o jedzeniu ryb, warzyw,
owoców i nie rezygnujmy z
mięsa, jaj i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na deser z
czekoladą.A więc...Do dzieła!Składniki na masę
czekoladową1 szklanka
mąki pszennej10 szt kromek
pieczywa żytniego Wasa1/2 szklanki
mąki razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 szt
jaja1 szklanka
mleka 2,0%3/4 szklanki
cukru brązowego100 g
masła2 łyżki
oleju z
orzechów laskowych1 garść
orzechów laskowychSkładniki na masę
serową:750 g
twarogu zmielonego 2 - krotnie2 szt
jaja3 łyżki
cukru brązowego100 g
czekolady gorzkiej4 łyżki
mleka1 łyżka
masłaPRZYGOTOWANIE:W malakserze rozdrabniamy na wiór kromki Wasa.Wszystkie suche składniki masy czekoladowej -
mąka razowa, pszenna, pokruszone Wasa,
proszek do pieczenia,
kakao, pokrojone
orzechy laskowe,
cukier brązowy wymieszamy w jednej misce.W drugiej misce łączymy mokre składniki -
jaja,
mleko, roztopione
masło,
olej.Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy.
Twaróg łączymy z
jajkami i
cukrem i dokładnie trzeba wymieszać.Na blaszkę prostokątną (moja ma wymiary około 20x30 cm) wylej masę
czekoladową.Dodajemy na wierzch masę
serową w różnych miejscach, tak aby powstały \"łaty\" czarno-białe.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Wbij patyczek do części czekoladowej i jeżeli patyczek będzie suchy wtedy jest to znak, że ciasto jest już gotowe.Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Przygotowujemy
polewę czekoladową - rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę z
masłem, a następnie dodajemy
mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.Kroimy kawałek, polewamy
polewą czekoladową, a następnie dajemy na wierzch pokruszoną Wasę.Smacznego! :)Było miło Was gościć na naszym "Odtłuszczaniu".