ßßß Cookit - przepis na #18 ODTŁUSZCZANIE Z M&M: DESER - sernikociacho vol. 2, czyli ciasto czekoladowe połączone z sernikiem

#18 ODTŁUSZCZANIE Z M&M: DESER - sernikociacho vol. 2, czyli ciasto czekoladowe połączone z sernikiem

nazwa

Wykonanie

Witamy ostatni raz w cyklu "Odtłuszczanie"!
Tak, to już ostatni post z tej serii, ale nie martwcie się, to nie koniec naszych pomysłów na wyjątkowe, pełne niepowtarzalnych przepisów posty. Za tydzień Święta, więc już od przyszłego tygodnia będziemy umieszczać przepisy świąteczne.
A teraz czas na królową dzisiejszego piątku - sernikociacho. Ostatnio brałyśmy udział w konkursie na danie z wykorzystaniem pieczywa chrupkiego. Dlatego też połączyłyśmy pomysły i wyszedł nam deser, oczywiście odtłuszczający, ale trochę mniej niż zawsze. ;) Ostatni deser musi być najlepszy, tak więc przedstawiamy Wam ciasto czekoladowe w połączeniu z sernikiem.
U nas w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!
Podsumowując nasz cykl to opublikowałyśmy przez 6 tygodni 18 pomysłów na każdą porę - śniadanie, obiad i deserek. Magda, nasza dietetyk dała nam 18 obszernie opisanych produktów - ich pochodzenie, ciekawostki i oczywiście wartości odżywcze i to, jak wpływają na nasz organizm.
A najważniejsze jest to, że dzięki cyklowi odzwyczaiłyśmy się od słodyczy!
Także czas na ostatni wpis naszej dietetyk!
Dziś ostatni post w cyklu odtłuszczanie. Zapoznaliśmy się z właściwościami szczęśliwej trzynastki produktów, które warto umieścić w jadłospisie osoby dbającej o sylwetkę. Poznaliśmy również kilka związków zawartych w produktach spożywczych, o których chciałabym przypomnieć.
Błonnik pokarmowy – wspomaga procesy trawienne, pomaga w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego, zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – powodują obniżenie złego cholesterolu, wspomagają pracę układu nerwowego, działają antydepresyjnie
Przeciwutleniacze – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko nowotworów, chorób serca, spowalniają procesy starzenia
Jod – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, dzięki czemu zapobiega spowalnianiu przemiany materii
Witamina D – wpływa na układ kostno-szkieletowy a także na układ nerwowy, nastrój, ma również działanie przeciwnowotworowe
Białko – składnik budulcowy organizmu człowieka, nie można go w żaden sposób zastąpić, o jego odpowiednie spożycie muszą dbać osoby aktywne fizycznie, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby starsze, chorujące, sportowcy
Węglowodany złożone – podstawowe źródło energii, produkty z węglowodanami mają niższy indeks glikemiczny i sycą na dłużej.
Aby w naszej diecie nie brakowało żadnej substancji potrzebnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pamiętajmy o jedzeniu ryb, warzyw, owoców i nie rezygnujmy z mięsa, jaj i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na deser z czekoladą.
A więc...
Do dzieła!
Składniki na masę czekoladową
1 szklanka mąki pszennej
10 szt kromek pieczywa żytniego Wasa
1/2 szklanki mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 szt jaja
1 szklanka mleka 2,0%
3/4 szklanki cukru brązowego
100 g masła
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
1 garść orzechów laskowych
Składniki na masę serową:
750 g twarogu zmielonego 2 - krotnie
2 szt jaja
3 łyżki cukru brązowego
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
W malakserze rozdrabniamy na wiór kromki Wasa.
Wszystkie suche składniki masy czekoladowej - mąka razowa, pszenna, pokruszone Wasa, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone orzechy laskowe, cukier brązowy wymieszamy w jednej misce.
W drugiej misce łączymy mokre składniki - jaja, mleko, roztopione masło, olej.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy.
Twaróg łączymy z jajkami i cukrem i dokładnie trzeba wymieszać.
Na blaszkę prostokątną (moja ma wymiary około 20x30 cm) wylej masę czekoladową.
Dodajemy na wierzch masę serową w różnych miejscach, tak aby powstały \"łaty\" czarno-białe.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Wbij patyczek do części czekoladowej i jeżeli patyczek będzie suchy wtedy jest to znak, że ciasto jest już gotowe.
Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, a następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kroimy kawałek, polewamy polewą czekoladową, a następnie dajemy na wierzch pokruszoną Wasę.
Smacznego! :)
Było miło Was gościć na naszym "Odtłuszczaniu".
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/03/18-odtuszczanie-z-m-deser-sernikociacho_27.html