Wykonanie
Dziś trochę wyjdę poza świąteczne klimaty i zaproponuję Wam obiad –
rzec można, zimowyLecz nie śnieżnobiały, a zielony. Mam na myśli kotleciki
szpinakowe z
zielonej soczewicy . Chrupiące z zewnątrz, a w środku tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Podane z duszonymi
pieczarkami oraz pieczonymi
ziemniakami, coś na wzór hasselback, z tymże bez dodatku
oleju. To świetny pomysł na smaczny i przede wszystkim zdrowy, a do tego sycący obiad.

szpinakowe kotleciki z
zielonej soczewicy z pieczonymi
ziemniakami i duszonymi
pieczarkami z
pietruszkąspinach green lentils cutlets with baked potatoes and stewed champignonsSkładniki: (ok. 6 kotlecików)230-250g ugotowanej
zielonej soczewicy2 garście
świeżego szpinaku
łyżka wędzonej
papryki1/2 łyżeczki
słodkie paprykipieprz,
sól morskamielona
kolendrakuminząbek
czosnku3-4 łyżki
mąki gryczane2 duże
ziemniaki (porcja) +
pieprz,
sól morska, wędzona
paprykapieczarki – dowolna ilość +
pieprz,
suszona pietruszka,
sól morska/sos tamari
Soczewicę zmiksować z
przyprawami i
szpinakiem. Następnie dodać
mąkę, tak by ciasto było gęste i dało się uformować na kotleciki. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi. Piec na papierze do pieczenia (lub smażyć na natłuszczonej patelni) ok. 20-30 min. w 200 stopniach Celsjusza. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Razem z nimi piec też
ziemniaki – przekroić na pół, a następnie zrobić nacięcia i posypać
przyprawami. W tym czasie przygotować też
pieczarki, które pokroić i dusić z odrobiną
wodą,
pieprzem, szczyptą
soli morskiej (lub z sosem tamari) oraz
suszoną pietruszką aż do wyparowania
wody. Kotleciki oraz
ziemniaki podawać z
pieczarkami. Można posypać też
płatkami drożdżowymi,polać sosem z tahini, itp. Smacznego!Zakończyłam wczoraj pierwszy semestr… w
sumie nie do końca, bo jeszcze czeka mnie sporo pracy przed testami w styczniu, aczkolwiek – jestem ‚wolna’ od wizyt na uniwersytecie, prac i prezentacji do lutego.
Mogę odpocząć i przygotować się na lot!Udanego dnia!
