Wykonanie
Składniki100 g
czekolady mlecznej1 łyżka
suszonej żurawiny1 łyżka
orzechów włoskich1 łyżeczka kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonanie
żurawinę, kandyzowaną skórkę oraz
orzechy nieco posiekać, tak by wszystkie kawałki były podobnej wielkościroztopioną
czekoladę będzie można po prostu wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ale rozleje się w nieregularny kształt i przez to będzie cieńsza niż normalna tabliczka. Dlatego gorąco polecam przygotować prostą „formę” z papieru do pieczenia: kawałek papieru wielkości ok. 25 na 35 cm złożyć na pół (żeby papier był podwójny i dzięki temu forma bardziej wytrzymała), zaznaczyć na nim prostokąt wielkości standardowej tabliczki
czekolady, w zaznaczonych liniach zagiąć papier „do góry” tworząc „ścianki”, następnie boki „ścianek” odpowiednio naciąć, złożyć i spiąć za pomocą zszywacza, tak by utworzyła się płytka, prostokątna foremka
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej – tutaj dokładna instrukcja . Roztopioną
czekoladę można dodatkowo utemperować, ale nie jest to konieczneforemkę z
czekoladą ułożyć na małej deseczce (będzie łatwiej przenosić, gdy
czekolada będzie wciąż płynna). Do foremki wlać
czekoladę i rozprowadzić, by rozłożyła się równą warstwą na wierzch
czekolady rozsypać równomiernie wszystkie
bakalie i wgnieść je lekko palcami, by nieco zatopiły się w
czekoladziedeseczkę z foremką umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę – po tym czasie
czekolada powinna stężeć i łatwo oddzielić się od papieru do pieczenia
czekoladę przechowywać w chłodzie

