Wykonanie
Warzywa w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie, to już nie dziwi nikogo kto lubi piec. Ciasto
cukiniowe piekłam wcześniej, udaje się znakomicie, ale wegańskie
cukiniowe zrobiłam po raz pierwszy. Z tego pierwszego, na jajkach, byłam bardzo zadowolona, i ja i moi targowi klienci, ale wegańskie jest chyba jeszcze lepsze. Wilgotne, aromatyczne i delikatne, rozpływa się w ustach.Wykonanie nie należy do najtrudniejszych, robi się je w miarę łatwo i szybko, ale wyzwaniem jest czas pieczenia. Surowe ciasto jest dość ciężkie i gęste, stąd ciasto siedziało u mnie w piekarniku około 60 minut, a powinno jeszcze przynajmniej 10 minut dłużej. Trzeba piec do całkowicie suchego patyczka, cierpliwie czekać i sprawdzać. Ale warto, a jego ciężkość sprawia, że jest wilgotne i długo świeże.Zwykle do wypieków używam
mąki orkiszowej, chlebowej grubej albo gryczanej, tutaj jednak, ponieważ ciasto jest ciężkie i wilgotne lepiej użyć pszennej.


Składniki: na formę 13cm x 40cm2 łyżki mielonego
siemienia lnianego1/2 - 3/4 kubka
wody3
kubki mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 kubek
oleju słonecznikowego2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
waniliowego1 i 1/2 kubka
cukru2
kubki startej na tarce o grubych oczkach
cukinii3/4 posiekanych uprażonych
orzechów włoskich1/4 kubka posiekanych uprażonych
migdałówskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1/2 dużej
cytryny albo 1 małejgarść
jagód
Jak zrobiłam:Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do 180'C.Na suchej patelni uprażyłam
orzechy i
migdały, posiekałam i odstawiłam na bok.
Siemię lniane wymieszałam z
wodą, odstawiłam na 5 - 10 minut. Jeżeli jest bardzo gęste, trzeba dodać trochę więcej
wody.W dużej misce wymieszałam
mąkę,
sodę,
proszę do pieczenia,
sól,
cynamon i
gałkę muszkatołową. W drugiej misce połączyłam mikserem namoczone
siemię lniane,
olej słonecznikowy, ekstrakt
waniliowy i
cukier. Wlałam do suchych składników i wymieszałam dokładnie łyżką. Dodałam
cukinię, skórkę i
sok z cytryny, wymieszałam ponownie. Na koniec wsypałam posiekane
orzechy i
migdały, wmieszałam w ciasto.Gotowe już ciasto wylałam do blaszki wyłożonej papierem. Wyrównałam wierzch i posypałam
jagodami. Piekłam w 180'C przez 65 - 70 minut, do całkowicie suchego patyczka.Po upieczeniu zostawiłam w blaszce na 10 - 15 minut, dopiero
potem wyjęłam z blaszki i wystudziłam.
