Wykonanie
Pierniczki
drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować, dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi
ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją.Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego
ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z
sodą oczyszczoną, wzbogacone o dodatkowy spulchniacz, właśnie w postaci
drożdży. Dzięki takiej kombinacji składników, pierniczki są wyjątkowo pulchne i miękkie, a najbardziej miękkie będą te, które rozwałkujecie na co najmniej 0,5cm grubości.Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać
czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :)Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuki sporej wielkości grubych pierniczków.

Składniki:CIASTO2 i 1/4 szklanki (360g)
mąki pszennej1/2 szklanki (około 100g)
cukru2 i 1/2 łyżki (50g)
miodu3 łyżki (60g)
śmietany (18% lub 12%)50g
masła1
jajko20g świeżych
drożdży4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1-2 łyżeczki
przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej
mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiKARMEL2-3 łyżki
cukru2-3 łyżki
wody + 1/4 szklanki
wodyLUKIER (opcjonalnie)1 szklanka
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wody lub
soku z cytryny
Wykonanie:-
drożdże i
jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki- przygotować karmel: do rondelka wsypać
cukier, zalać niewielką ilością
wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie potrząsać garnkiem), aż
woda odparuje, a
syrop przyjmie
bursztynowy lub nieco ciemniejszy kolor (im ciemniejszy karmel, tym ładniejszy kolor pierniczków, należy jednak uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie gorzki)- do karmelu dodać 1/4 szklanki
wody (UWAGA! reakcja mieszanki jest gwałtowna, a karmel twardnieje), nadal nie mieszając, gotować do rozpuszczenia się karmelu- zdjąć z palnika, przelać do innego naczynia (
cukier w gorącym rondelku będzie się cały czas karmelizował), lekko ostudzić

- w innym rondelku umieścić
miód,
masło,
cukier oraz
przyprawę do piernika, podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, dodać karmel oraz ekstrakt z
wanilii, wszystko wymieszać, zdjąć z palnika, ostudzić- gdy mieszanka składników jest lekko ciepła,
drożdże rozetrzeć ze
śmietaną- do miski przesiać
mąkę z
sodą oczyszczoną, dodać
jajko,
drożdże ze
śmietaną oraz lekko ciepłą mieszankę
miodową, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto

- ciasto od razu po przygotowaniu jest gotowe do formowania pierniczków- ciasto rozwałkować na placek grubości co najmniej 0,5cm lub nawet 1cm, foremkami wycinać pierniczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie- użyte foremki nie powinny
mieć szczegółów, gdyż ciasto sporo rośnie i mogą być one niewidoczne po upieczeniu

- najlepiej jest upiec wszystkie pierniczki za pierwszym razem, wtedy ciasto najlepiej rośnie, druga tura pierniczków, po ponownym rozwałkowaniu ciasta, może być nieco mniejsza niż pierwsza, ale nie będą się one różnić od siebie w smaku- pierniczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 10 minut, aż urosną i lekko się przyrumienią- nie należy ich piec zbyt długo, bo mogą stwardnieć, najlepiej sprawdzić stan upieczenia, przełamując jeden z pierników- pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić

- można je od razu dekorować - lukrem (
cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą
wodą lub
sokiem z cytryny) lub
polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego- pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce