Wykonanie
Akcja Mirabelki W
wiśniowym sadzie trwa w najlepsze.
Wiśni na rynkach coraz więcej. Bardzo żałuję, że nie mam dostępu do takich prosto z drzewa. Ale trudno.
Dorwałam ostatnio piękne
wiśnie zerwane wraz z szypułkami. Nie mam w Warszawie drylownicy do nich, więc od razu wiedziałam, że nie zrobię z nich ciasta. Niedawno pożyczyłam od rozkochanej w mojej rodzinnej Łodzi Qualietty książkę Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka Anny Wojciechowskiej i tam natrafiłam na ciekawie zapowiadającą się zupkę. A muszę Wam powiedzieć, że zupa owocowa na ciepło to moja zmora z dzieciństwa. Moja mama nigdy takiej nie robiła, ale pamiętam taką ze stołówki szkolnej ze zważoną
śmietaną i pływającym na wierzchu
porem… Generalnie nie lubiłam nigdy zup na słodko i
por bardzo mi tu nie pasował, szczególnie, że ta stołówkowa wiśniowa wyglądała paskudnie. Postanowiłam się zmierzyć jednak z moimi uprzedzeniami i ugotować w końcu
wiśniową. Ta jest nietypowa, jak dla mnie, bo z
ziemniakami okraszonymi skwarkami. Ale uwierzcie mi całość komponuje się o dziwo rewelacyjnie. Ta zupka jest przy tym bardzo pożywna. Pewnie jadł ją w takiej postaci niejeden łódzki robotnik fabryczny wiele lat temu. Czy teraz ona pojawia się na łódzkich stołach? Pojawia, ale w lżejszej postaci. Mój małżonek ze smakiem wspomina
wiśniową z kluseczkami – taką na pewno też zrobię
Wiśniowe potrawy znajdziecie dzisiaj także u: Panny Malwinny, Mirabelki oraz
Gin .

Składniki na 2 porcje:350 g
wiśni1 łyżka
cukruszczypta
soli1 czubata łyżka
mąki pszennej0,5 kg
ziemniaków5 dag
słoninykoperek+ ewentualnie po łyżce
śmietany na porcję1. Wstawić obrane
ziemniaki.
Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić na patelni.2.
Wiśnie umyć, oczyścić z szypułek, nie drylować. Zalać w garnku
wodą tak, aby zakrywała je całe. Dodać
sól i
cukier. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.3.
Mąkę wymieszać w małym garnuszku (kubku) z małą ilością
wody (ok. 1/4 szklanki) robiąc tzw. zaklepkę i połączyć z zupą. Gotować jeszcze kilka minut. Można dodać więcej
cukru – zgodnie z preferencjami.4.
Ziemniaki odcedzić, odparować. Dodać do nich skwarki z tłuszczem i razem ugnieść.5. Na talerze nałożyć porcje
ziemniaków, nalać zupę.
Ziemniaki posypać odrobiną
koperku. Można też dodać nieco
śmietany.