ßßß Cookit - przepis na Flaczki

Flaczki

Wykonanie

Jedną z moich ulubionych zup są flaki, które możemy zrobić na wcześniej ugotowanym rosole.
Składniki
1kg opakowanie pokrojonych obgotowanych flaków
½ kurczaka wiejskiego
½ kg mięsa wołowego rosołowego
2 marchewki
1 pietruszka
Seler
Por
Cebula
Listek laurowy
Kilka ziaren ziela
Pieprz czarny Kamis
Sól Kamis
warzywa suszone Sys
Sposób przyrządzenia
Rozmrożone flaki przegotować przynajmniej dwa razy zmieniając wodę po zagotowaniu.Następnie zalać wodą i gotować do miękkości. Kiedy są miękkie odcedzić
Z kurczaka , wołowiny, warzyw ,przypraw ugotować wywar rosołowy 2-3 litry na wolnym ogniu około 2 godziny.
Następnie wyjąc mięso i warzywa włożyć do rosołu wyparzone i ugotowane flaki., warzywa stare na tarce. Doprawić przyprawą do zup maggi ,pieprzem czarnym Kamis, solą i majerankiem .wsypać warzywa suszone Doprawić tak, żeby były pikantne. Całość jeszcze gotować około 30 minut
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/05/flaczki_26.html