ßßß Cookit - przepis na Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam!
Składniki :
2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka
sól i biały pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
olej z orzeszków ziemnych
1 ząbek czosnku
3 suszone papryczki chili
1 łyżka wina ryżowego (Shaohsing)
1 czerwona papryka
4 łodygi dumki
Sos :
1 łyżka sosu z żółtej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka keczupu
1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkiej misce i dokładnie wymieszać. Rozgrzać woka aż będzie bardzo gorący, wlać olej z orzeszków ziemnych, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i suszone papryczki chili, smażyć przez kilka sekund, następnie dodać kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Dodać wina ryżowego oraz pokrojona w kostkę paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/10/kurczak-generaa-tso.html