Wykonanie
Mięsny wtorekIstnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając
paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność
ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam!
Składniki :2
piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane
udka z kurczakasól i
biały pieprz1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
olej z
orzeszków ziemnych1 ząbek
czosnku3 suszone
papryczki chili1 łyżka
wina ryżowego (Shaohsing)1
czerwona papryka4 łodygi dumkiSos :1 łyżka sosu z żółtej
fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka
keczupu1 łyżka
sosu słodko-kwaśnego1 łyżeczka ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
brązowego cukru lub
mioduPrzygotowanie :
Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, przełożyć do miski, doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i dobrze wymieszać. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkiej misce i dokładnie wymieszać. Rozgrzać woka aż będzie bardzo gorący, wlać
olej z
orzeszków ziemnych, wrzucić rozgnieciony ząbek
czosnku i suszone
papryczki chili, smażyć przez kilka sekund, następnie dodać
kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Dodać
wina ryżowego oraz pokrojona w kostkę
paprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż
kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać
dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z
ryżem.
Smacznego !