ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z kapustą

Kotlety mielone z kapustą

nazwa

Wykonanie

Kiedy mięso było na kartki każda gospodyni kombinowała jak mogła by z niewielkiej ilości mięsa zrobić obiad dla całej rodziny. Przykładem mogą być kotlety mielone z kapustą. Na śląsku powiedzielibyśmy, że to “pocyganione karminadle kiere som dobre na łobiod, na wieczerza a i na śniodani tyż.”
Składniki: na 4 porcje
250 g. mięsa mielonego.
400 g. kapusty włoskiej lub białej
1 cebula
1 – 2 ząbki czosnku
2 jajka
ok. 5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Przyprawy: majeranek, lubczyk, pieprz czarny, suszona zielona pietruszka
Wykonanie:
Poszatkować kapustę. Ugotować. Odcedzić. Wystudzić. Zmielić maszynką do mięsa i wyłożyć do miski.
Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dołożyć mięso mielone.
Wbić jajka.
Wsypać bułkę tartą (można troszkę więcej) aby kotleciki miały zwartą konsystencję.
Dokładnie wyrobić masę i doprawić do smaku przyprawami.
Formować kotleciki i piec na rozgrzanym oleju lub smalcu.
Uwaga:
przepis bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/kotlety-mielone-z-kapusta