Wykonanie
Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają
sery innych marek.Doskonale spisze się do serników.Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej.



SkładnikiTortownica o śr 28 cmCiasto:1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru2
żółtka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia12 dag
masła1 czubata łyżeczka
śmietany 18%szczypta
soliMasa serowa:4
jajka200 ml
śmietany kremówki50 g
masła1
budyń czekoladowy o smaku
trufli100 g
gorzkiej czekolady3/4 szklanki
cukru16 g
cukru waniliowego2 łyżki
rumuDekoracja:
polewa czekoladowaposiekane
orzechy włoskieSposób przygotowaniaCiasto:
Mąkę pszenną wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
masło posiekać na kawałki wrzucić do
mąki dodać łyżeczkę
śmietany,
żółtka,
cukier, szczyptę
soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.

Masa serowa:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą pianę dodać
kremowy twarożek, zmiksować .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej dodać do masy serowej wlać
śmietankę dodać miękkie
masło oraz wsypać
budyń, wlać
rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z
wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować
polewą czekoladową i posypać
orzechami.
