ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek.
Doskonale spisze się do serników.
Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej.
Składniki
Tortownica o śr 28 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag masła
1 czubata łyżeczka śmietany 18%
szczypta soli
Masa serowa:
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
50 g masła
1 budyń czekoladowy o smaku trufli
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Dekoracja:
polewa czekoladowa
posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.
Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/01/sernik-czekoladowy.html