ßßß Cookit - przepis na Małże św Jakuba, puree z topinambura, kawior z soku pomarańczowego, piana z soku wiśniowego

Małże św Jakuba, puree z topinambura, kawior z soku pomarańczowego, piana z soku wiśniowego

nazwa

Wykonanie

Dziś zobaczycie prosty przepis na przystawkę z wykorzystaniem kuchni molekularnej. Ostatnio pokazałem wam jak można zrobić pianę pomarańczową i makaron z białego wina a dziś mam dla was kawior z soku pomarańczowego. Może być on dodatkiem do wszelakich dań, zarówno mięsnych jak i deserów. Ja użyłem go razem z małżami św Jakuba, co daję świetny efekt smakowy jak i estetyczny.
Składniki:
- 6 małż św Jakuba
- 6 bulw topinambura
- 3 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mleka
- pół szklanki soku pomarańczowego
- pół szklanki soku wiśniowego
- łyżeczka agar-agar
- łyżeczka lecytyny
- 1,5 szklanki zimnego oleju rzepakowego
- sól
Przygotowanie:
Kawior: Podgrzewamy w garnku sok pomarańczowy z agarem. Chwilę gotujemy i ściągamy z ognia. Napełniamy strzykawkę sokiem i wpuszczamy po kropelce do oleju rzepakowego. Następnie przecedzamy przez sitko i płuczemy w czystej wodzie.
Topinambur obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Po ugotowaniu umieszczamy w blenderze, dodajemy sól, gałkę muszkatołową oraz mleko i miksujemy na gładką masę.
Na małej patelni rozpuszczamy masło, układamy lekko osolone małże i smażymy do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Do soku wiśniowego dodajemy lecytynę i miksujemy do momentu, aż powstanie piana.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2014/11/maze-sw-jakuba-puree-z-topinambura.html