Wykonanie
Masło orzechowe "chodziło" za mną już od dłuższego czasu. Zastanawiałam się tylko, czy skonfrontować się z nim eksperymentalnie - w ramach jakiegoś egzotycznego dania, czy bardziej tradycyjnie - w wypiekach i słodkościach.A dzisiaj, jak znak, z szafki kuchennej "wyfrunęła" na mnie zagubiona, pojedyncza papilotka. :)Potrzebne:2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
brązowego cukru150 g
masła kostki
masła200 g
masła orzechowego2
jajka1 szklanka
maślanki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 czubata łyżeczka
chili w proszku1 płaska łyżeczka
imbiruok. 100 g prażonych
solonych orzeszkówDo przygotowanej misy wbijam
jajka i ucieram je z
cukrem. Po chwili dodaję resztę mokrych składników, ucierając je na gładką i puszystą,
orzechowo pachnącą, masę. W międzyczasie, w osobnej misce, łączę składniki sypkie, które
potem dodaję do masy i mieszam tylko do połączenia składników.Dorzucam część orzeszków, zwykle wedle uznania. Resztę zachowuję do ozdoby po nałożeniu dwóch porządnych łyżek stołowych do każdej papilotki.Pomagam sobie wtedy łyżeczką do
herbaty. Ciasto jest dosyć gęste.Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.