Wykonanie

Świetny pomysł na niskokaloryczne śniadanie na ciepło.
Jajko zapiekane z
pomidorkami,
fetą i
ziołami. Kiedyś nie było takiej siły, która by mnie zmusiła do zjedzenia
jajka na miękko. Jednak po latach, gust kulinarny mi się zmienił i całe szczęście na lepsze.Przepis podpatrzyłam u
Maggie, która pewnie jeszcze nie raz mnie zainspiruje.Składniki na 2 porcje:2 świeże
jajka1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała
cebula, posiekana w drobną kostkę1-2 ząbki
czosnku, posiekane2 średnie
pomidory, pokrojone w kostkę (ja użyłam
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół)100 g pokruszonego
sera feta1/4 łyżeczki
suszonego oreganosól i świeżo mielony
pieprz, do smakuświeże
zioła (użyłam
rozmarynu)Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Cebulkę oraz
czosnek podsmażyć na łyżce
oliwy do miękkości. Dodać
pomidorki oraz
oregano i dusić ok. 5- 10 minut, w zależności od upodobań. Można zostawić
pomidorki w całości lub dusić do momentu, aż warzywa zamienią się w
gesty sos. Moje
pomidorki zostawiłam w całości, a gdy trochę przestygły, ściągnęłam z nich skórkę. Warzywa wymieszać z
serem feta i
ziołami, doprawić
solą (nie za dużo,
ser feta sam w sobie jest słony).Wyłożyć mieszankę do dwóch żaroodpornych niedużych naczyń, po środku zrobić wgłębienie i wbić po
jajku, oprószyć z wierzchu świeżo zmielonym
pieprzem.Zapiekać przez 10-15 minut.
Białko powinno być ścięte,
żółtko płynne. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do przestygnięcia.Podawać z grzanką z
ciemnego pieczywa.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: