Wykonanie
Torta di Serretto to nic innego, jak po prostu ciasto Serretta. Swą nazwę zawdzięcza fikcyjnej postaci szefa kuchnia Giovanni Serretto we włoskim serialu "La Mappa Misteriosa" (Tajemnicza mapa). Proste w przygotowaniu ciasto, w smaku odrobinę przypomina nasz polski piernik.Swoją wersję tego ciasta trochę zmieniłam, dodając na wierzch warstwę prażonych
orzechów w miodzie.Inspiracja: BBC Food Recipes .Składniki na tortownicę o wymiarach 21-23 cm:225 g
masła, pokrojonego na kawałki + odrobina na wysmarowanie formy250 g
miodu + 2 łyżki na glazurę100 g jasnego
brązowego cukru3 duże
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego6 łyżek posiekanych pieczonych
kasztanów (ewentualnie można zastąpić prażonymi
orzechami, np. laskowymi)4 łyżki
orzeszków piniowych (można zastąpić ziemnymi)1 łyżeczka
soli morskiejPiekarnik nagrzać do temperatury 160°C. Tortownicę wysmarować
masłem i wyłożyć pergaminem (samo dno).
Masło rozpuścić z
miodem i
cukrem na wolnym ogniu. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 1 minutę na minimalnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia na 20 minut.
Jajka ubić, a następnie dodać wystudzoną masę
miodową i wymieszać.
Mąkę przesiać do osobnej miski razem z
proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek na środku i wlać masę
miodową. Wymieszać stopniowo zagarniając
mąkę. Jak tylko składniki się połączą dodać nasiona
kopru i 4 łyżki posiekanych
kasztanów.Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyrównać wierzch. Resztę
kasztanów wymieszać z orzeszkami piniowymi oraz
solą i posypać wierzch ciasta (ja pominęłam ten krok).Piec ciasto przez ok. 45-60 minut do "suchego patyczka". Pozostawić w formie przez 5 minut, a
potem zwolnić obręcz tortownicy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Dwie łyżki
miodu podgrzać w garnku i posmarować wierzch ciasta. Według przepisu ciasto jest już gotowe, ale można je urozmaicić dodając na wierzch warstwę prażonych orzeszków w miodzie.Wierzch i przełożenie:4 łyżki
miodu60 g
cukru200 g
orzechów laskowych (bez skórek) + reszta
kasztanówskórka starta z połowy
pomarańczy (uprzednio sparzonej)pół słoika
dżemu z czarnej porzeczkiCiasto przekroić na dwa blaty. Jeden posmarować
dżemem i przykryć drugim.
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wymieszać z
kasztanami.
Miód podgrzać w garnku razem z
cukrem. Gdy
cukier się rozpuści dodać
orzechy oraz
skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Mieszankę wyłożyć na wierzch ciasta (jeśli ciasto wyrosło za bardzo można ściąć jego nadmiar). Pozostawić do zastygnięcia.
Orzechy w karmelu:kilka podprażonych
orzechów laskowych bez skórki1,5 szklanki
cukru1/3 szklanki
wodyDelikatnie wbić wykałaczkę w każdy
orzech. Na
stole (przy jego krawędzi) położyć deskę do krojenia. Na podłodze rozłożyć gazetę.Przygotować kąpiel
wodną z kostkami
lodu.W grubym garnku podgrzewać
wodę z
cukrem na średnim ogniu. Nie mieszając gotować dalej, aż mikstura uzyska kolor
bursztynowy. Przełożyć garnek z karmelem do miski z zimną
wodą i pozostawić na 5 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Za pomocą wykałaczki cały czas sprawdzać, czy karmel zaczął już tworzyć "nić". Jeśli tak, zanurzyć orzeszka na wykałaczce, pozwolić by nadmiar karmelu ociekł i włożyć końcówkę wykałaczki
między blat stołu a deskę do krojenia. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie udekorować wierzch ciasta.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: