ßßß Cookit - przepis na C - Wielkanocne jajo z żaglem

C - Wielkanocne jajo z żaglem

nazwa

Wykonanie

Przez ostatnie dni, byłam poza zasięgiem własnej kuchni. Jednak miejsce, w którym zdobywałam nowe smakowe doznania, rekompensowało mi tą stratę;)
Wróciłam i przystępuję do nadrabiania zaległości!
Na początek smaczna i ciesząca oko propozycja z dedykacją wielkanocną:)
Jajo z żaglem,
czyli morskie skarby na jajecznej flocie
Składniki:
ilość porcji: 10
· 5 jajek
· 5 plastrów żółtego sera
· 5 plastrów wędzonego łososia
· 5 łyżeczek kawioru
· 1 gałązka natki pietruszki
· 1 łyżka majonezu
· sok z cytryny do smaku
· 25 szt oliwek
· 30 ziaren kukurydzy
· 25 wykałaczek
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka delikatnie wyjąć, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Przygotowanym farszem wypełnić białka. Plastry sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie skropić sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również umieścić serowe żagle, a na nich po łyżeczce kawioru, delikatnie skropionego sokiem z cytryny. Boki żaglówek udekorować plastrami oliwek i kukurydzą, umocowanymi kawałkami wykałaczek.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/03/c-jajo-z-zaglem.html