Wykonanie

Świetny, choć nieco pracochłonny sposób na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych. U mnie dziś w
sosie pomidorowym, z
ziemniakami i
sosem tzatziki, ale równie dobrze smakują z
makaronem i
sałatką grecką, czy w
bułce, z dodatkiem świeżych warzyw.Kotlety (10 sztuk):- ok. 250 g
mięsa mielonego- 1
jajko- ok. połowa
sera mozzarella- 1 duża łyżka
płatków owsianych błyskawicznych namoczonych w 2 łyżkach
wody (na ok. 5 minut)- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- ok. pół małej
cukinii-
mąka (u mnie pszenne pełnoziarnista)-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
bazylia,
natka pietruszki-
oliwa lub
olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy z
jajkiem,
płatkami owsianymi (dodajemy razem z
wodą) i
przyprawami.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach,
cebulę i
czosnek siekamy, dodajemy wszystko do
mięsa. Masa jest trochę rzadka, więc trzeba postępować z nią dość delikatnie, jednak dzięki temu kotlety nie będą suche i twarde, nawet jeśli zdarzy nam się za długo je smażyć lub piec.
Mozzarellę kroimy na mniejsze części, formujemy kulkę z
mięsa, do środka wkładamy kawałek
sera, delikatnie obtaczamy kotlety w
mące.Smażymy na nagrzanej patelni lub delikatnie obsmażamy z obu stron i dopiekamy w piekarniku (ok. 15 minut w 190 °).




Tzatziki:- 6 łyżek
jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)- pół
ogórka- 2 ząbki
czosnkuOgórka ścieramy na grubych oczkach, odlewamy nadmiar soku, dodajemy drobno posiekany (może być tez starty czy przeciśnięty przez praskę)
czosnek i
jogurt. Najlepiej przygotować ok. pół godziny wcześniej i wstawić do lodówki.
Sos pomidorowy:- puszka krojonych
pomidorów- mała
cebula- 1 duży ząbek
czosnku- 1 duża łyżka
koncentratu pomidorowego-
olej lub
oliwa do smażenia
Cebulę i
czosnek siekamy, lekko podsmażamy, dodajemy puszkę
pomidorów, koncentrat i gotujemy do pożądanej gęstości. Jeśli lubisz wyraźny smak
czosnku, dodaj na początku pół ząbka do smażenia, a resztę po dodaniu
pomidorów.

Smacznego!