ßßß Cookit - przepis na Mielone nadziewane mozzarellą, sos pomidorowy i tzatziki

Mielone nadziewane mozzarellą, sos pomidorowy i tzatziki

nazwa

Wykonanie

Świetny, choć nieco pracochłonny sposób na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych. U mnie dziś w sosie pomidorowym, z ziemniakami i sosem tzatziki, ale równie dobrze smakują z makaronem i sałatką grecką, czy w bułce, z dodatkiem świeżych warzyw.
Kotlety (10 sztuk):
- ok. 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- ok. połowa sera mozzarella
- 1 duża łyżka płatków owsianych błyskawicznych namoczonych w 2 łyżkach wody (na ok. 5 minut)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. pół małej cukinii
- mąka (u mnie pszenne pełnoziarnista)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, natka pietruszki
- oliwa lub olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, płatkami owsianymi (dodajemy razem z wodą) i przyprawami. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek siekamy, dodajemy wszystko do mięsa. Masa jest trochę rzadka, więc trzeba postępować z nią dość delikatnie, jednak dzięki temu kotlety nie będą suche i twarde, nawet jeśli zdarzy nam się za długo je smażyć lub piec. Mozzarellę kroimy na mniejsze części, formujemy kulkę z mięsa, do środka wkładamy kawałek sera, delikatnie obtaczamy kotlety w mące.
Smażymy na nagrzanej patelni lub delikatnie obsmażamy z obu stron i dopiekamy w piekarniku (ok. 15 minut w 190 °).
Tzatziki:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
- pół ogórka
- 2 ząbki czosnku
Ogórka ścieramy na grubych oczkach, odlewamy nadmiar soku, dodajemy drobno posiekany (może być tez starty czy przeciśnięty przez praskę) czosnek i jogurt. Najlepiej przygotować ok. pół godziny wcześniej i wstawić do lodówki.
Sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów
- mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- olej lub oliwa do smażenia
Cebulę i czosnek siekamy, lekko podsmażamy, dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat i gotujemy do pożądanej gęstości. Jeśli lubisz wyraźny smak czosnku, dodaj na początku pół ząbka do smażenia, a resztę po dodaniu pomidorów.
Smacznego!
Źródło:http://kitchenwitchandcats.blogspot.com/2013/07/mielone-nadziewane-mozarella-sos.html