ßßß Cookit - przepis na Delikatne kuleczki indycze z ziołowym kuskusem

Delikatne kuleczki indycze z ziołowym kuskusem

nazwa

Wykonanie

Najdelikatniejsze z delikatnych :) Bez chilli będą idealne dla Milusińskich.
Składniki:
- mięso mielone z indyka
- 1 jajko
- 1 sucha bułka namoczona w mleku
- sól prowansalska Kamis
- pieprz
- chilli
- zioła prowansalskie
- kuskus (porcja dla 2 osób)
- pęczek pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Suchą bułkę (chleb) kruszę na mniejsze części i zalewam mlekiem.
2. Mięso z indyka łącze z jajkiem, namoczoną bułką, solą, pieprzem, chilli i ziołami. Formuję klopsiki.
3. I tutaj macie trzy możliwości
3.A. Podsmażacie kotleciki na patelni
3.B. Podpiekacie kotleciki w piekarniku na papierze do pieczenia.
3.C. Moja ulubiona wersja, z której zawsze korzystam: kotleciki na parze :) Z braku narzędzi zawsze możecie naciągnąć materiał (u mnie tetra) na garnek z gotującą wodą. Te są najdelikatniejsze i smakują najlepiej.
4. Kuskus zalewam wodą i późnij dodaję trochę soli prowansalskiej, skrojony pęczek pietruszki i łyżeczkę oliwy z oliwek. Możecie dodać też troszkę suszonych warzyw - fajnie się skomponują.
Można zrobić również z podsmażoną cebulką i czosnkiem
Smacznego!
Źródło:http://kitchensheaven.blogspot.com/2012/09/delikatne-kuleczki-indycze-z-zioowym.html