Wykonanie

Niedawno pisałem o bigosie z
młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z
młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam cały rok. Sezon na takie
młode buraczki jest bardzo krótki więc łapcie przepis i korzystajcie z niego
póki można, następna szansa za rok.Może jeszcze w tym sezonie uda mi się namówić Madzię, żeby zrobiła znowu taki chłodnik. Za ten smak bym dał się pokroić. Na letnie upały nie ma nic lepszego. Nooo, może poza porządnie schłodzonym
piwem, ale jedno nie przeczy drugiemu, można i to i to.Potrzebujemy:2 litry
bulionu warzywnego2 pęczki
botwinki (lub 1 duży)500 ml
kefiru4 łyżki posiekanego
szczypiorkupęczek
rzodkiewek1 łyżka
soku z cytrynyBulion zagotowujemy. Wrzucamy do niego oczyszczone i pokrojone w kostkę
buraczki. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane łodygi
botwinki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Solimy,
pieprzymy, dodajemy
sok z cytryny i studzimy całość.Po wystudzeniu dodajemy
kefir, drobno posiekaną
rzodkiewkę i
szczypiorek.Podajemy z
jajkiem i ewentualnie oprószamy do dekoracji posiekanym
koperkiem.Smacznego!


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)