Wykonanie

Dzisiaj mamy dla was calzone. Czyli takie coś trochę jak pizza, ale zawijane jak pieróg. Wielki pieróg.
Madzia mi już od kilku dni marudziła żebym zrobił, bo dawno nie jadła. A ma ochotę wielką. W
sumie ja też lubię więc długo prosić się nie dałem. Calzone właściwie może być z czymkolwiek, tak samo jak pizza. Ja akurat lubię skromne pizze, nieprzeładowane jak indyjski pociąg. Tak więc i calzone chciałem takie zrobić. Pomyślałem jakieś 5 sekund i wybór padł na
szpinak i
ser ricotta. Dobre połączenie.PODSTAWOWE CIASTO NA CALZONE / PIZZĘ500 g
mąki tortowej1 szklanka
wody gazowanej20 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soliDrożdże rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i przez 10 minut wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Z tej ilości ciasta możemy otrzymać 2 pizze o średnicy około 35 cm, 3 pizze o średnicy 30 cm lub 4 pizze o średnicy około 25 cm. Lub po porostu 6 kształtnych calzone.
SOS POMIDOROWY DO CALZONE / PIZZY1 puszka rozdrobnionych
pomidorów4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwygarść świeżych liści
oregano0,5 łyżeczki
cukrusól do smaku
Pomidory razem z zalewą przerzucamy do niedużego garnka i zaczynamy gotować na małym ogniu. Dodajemy
oliwę,
cukier,
sól i drobno posiekane
oregano.
Czosnek przeciskamy przez praskę. I gotujemy wszystko minimum 30 minut, aż zalewa z
pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy.ciasto na pizzę
sos pomidorowy500 g liści młodego
szpinaku (baby)300 g
sera ricottagarść zielonych
oliwek4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakuNa dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i dusimy
szpinak. Dorzucamy do niego
czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Dusimy z
solą i
pieprzem przez około 10 minut, albo nieco dłużej. Jak
szpinak znacznie zmniejszy objętość dorzucamy na patelnię
ser ricotta. Mieszamy całość i zostawiamy do wystygnięcia.Ciasto na pizzę dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na okrągłe placki, mniej więcej wielkości małych talerzy. Właśnie żeby były to idealnie okrągłe kształty my posłużyliśmy się małymi talerzami. Wałkowaliśmy jakkolwiek, przykrywaliśmy talerzykiem i odcinaliśmy kształt :)Na połowę każdego placka nakładamy
sos pomidorowy i porcję
szpinaku z
ricottą. Musimy uważać, żeby brzegi (minimum 1 cm) zostawić nieposmarowane żebyśmy mogli skleić naszego "pieroga". I właśnie zakrywamy drugą, niewyłożoną farszem częścią i sklejamy jak pieroga. Bardzo dokładnie żeby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Przy zaklejaniu brzegi można zwilżyć
wodą.Calzone układamy na blasze, smarujemy
oliwą i pieczemy 40 minut w 200 stopniach.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)