Wykonanie

Dziś królowa
kasz na słodko - z dodatkiem zblendowanego
awokado i
banana. Wszystko to posypane
mrożonymi owocami i kruchymi
pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że
kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71). Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we
krwi.SKŁADNIKI (2 PORCJE):90 g suchej
kaszy jaglanejszklanka
mleka 2%2 dojrzałe
banany1/2 miękkie
awokado2 łyżki pestek dynigarść
malingarść
borówek2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
otrębów owsianych1.
Kaszę jaglaną przepłucz 2-3
razy pod bieżącą
wodą. Następnie wrzuć do wrzącego
mleka i gotuj bez przykrycia, aż
kasza prawie całkowicie wchłonie
mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut.2.
Awokado przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką miąższ. Zblenduj z
bananem i wymieszaj z
kaszą.3. Posyp
owocami,
pestkami dyni (mogą być lekko podprażone na suchej patelni) i
otrębami. Polej
miodem w razie potrzeby.SMACZNEGO!Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik504 kcal15 , 1 g16 , 5 g78 g7 , 4 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)25 %30 %23 , 5 %29 %30 %
