ßßß Cookit - przepis na O MNIE

O MNIE

nazwa

Wykonanie

Dziś królowa kasz na słodko - z dodatkiem zblendowanego awokado i banana. Wszystko to posypane mrożonymi owocami i kruchymi pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71). Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi.
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
90 g suchej kaszy jaglanej
szklanka mleka 2%
2 dojrzałe banany
1/2 miękkie awokado
2 łyżki pestek dyni
garść malin
garść borówek
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka otrębów owsianych
1. Kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do wrzącego mleka i gotuj bez przykrycia, aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut.
2. Awokado przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką miąższ. Zblenduj z bananem i wymieszaj z kaszą.
3. Posyp owocami, pestkami dyni (mogą być lekko podprażone na suchej patelni) i otrębami. Polej miodem w razie potrzeby.
SMACZNEGO!
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
504 kcal
15 , 1 g
16 , 5 g
78 g
7 , 4 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
25 %
30 %
23 , 5 %
29 %
30 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/05/jaglanka-z-awokado-i-bananem-500-kcal.html