Wykonanie
Owoce zapiekane pod
kokosową kaszą manną będą fantastycznie smakować i na śniadanie i jako deser. Całość jest bardzo leciutka, nie jest zamulająca, lekkostrawna przepięknie pachnie
kokosem i
malinami. Jeśli nie mamy kokilek możemy wykorzystać jedną, większą żaroodporną foremkę. A jak mamy ochotę na bardzo dobry deser to warto się pokusić i zaserwować
kaszę z gałką
lodów śmietankowych. Pychota!Składniki na 4 kokilki:400 ml
mleka kokosowegokasza manna ( u mnie razowa)1 średni
banangarść
malin (mogą być
truskawki pokrojone w kostkę)4 plasterki
ananasacukier trzcinowy (około 1 łyżeczki na kokilkę)
Banana pokrój w plasterki a
ananasa w kostkę. Do każdej kokilki powkładaj
owoce. Puszkę z
mlekiem wstrząśnij, przełóż do garnka jeśli będzie jeszcze gęste wymieszaj i poczekaj aż się chwilę podgrzeje.
Kasze mannę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ma być gęsta. Ja, na podaną ilość
mleka wykorzystałam 7 łyżek
kaszy manny razowej. Ilość zależy od producenta. Po ugotowaniu powkładaj
kaszę do kokilek, wyrównaj i posyp
cukrem. Piekarnik nagrzej do 210*C i ustaw górną grzałkę. Piecz 10 minut.* Jeśli nie masz
mleka kokosowego użyj zwykłego i dodaj do niego garść
wiórków kokosowych.