ßßß

gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów.W lato wykorzystuję je bardzo często.Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo.Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni.Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami.Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka zmiksować i wykorzystać np. do przygotowania i zagęszczenia spaghetti.Polecam!
Składniki:6 sztuk bakłażanów8 sztuk cukinii3 kg świeżych mięsistych pomidorów6-8 ząbków czosnkuoliwasólświeżo zmielony pieprzprzyprawy:bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie,wędzona słodka papryka, ostra papryka2-3 cebule ( Ja nie dodałam.Stwierdziłam, że wolę ją dodać bezpośrednio przed przygotowaniem dania )
Pokroiłam cukinię w kostkę.
Do garnka lub na patelnię wlałam oliwę.Starłam ząbki czosnku i wsypałam cukinię.Dodałam przyprawy.
Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła.
W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana.Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek.
Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami.
Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami.Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki.Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut.
lub dodać domowy przecier pomidorowy .
Wymieszałam cukinię i bakłażany.Wlałam do nich przecier pomidorowy.
Wszystko wymieszałam i zagotowałam.Doprawiłam jeszcze do smaku.Nakładałam warzywa do słoików,Pasteryzowałam przez około 10-15 minut.Smacznego!