Wykonanie

Od jesieni stała u mnie na oknie ostatnia
dynia. Od jakiegoś czasu zastanawiałam co by tu z niej zrobić. Wybór padł na jednogarnkowe danie, które nazwałam warzywnym bigosem. Miałam ogólny zamysł tego dania, ale w miarę jego przygotowania modyfikowałam swoje pierwotne przemyślenia. Pomimo wątpliwości powstałych w trakcie jego przygotowywania efekt końcowy mnie zadowolił. I co najważniejsze smakował wszystkim domownikom. Bigos podałam z smażonym na
maśle makaronem, ponieważ, wszyscy domownicy uwielbiają
makaron w każdej postaci. Danie to świetnie smakuje także z świeżym
pieczywem.Składniki:½ średniej dyni1
cukinia1
cebula1 puszka krojonych
pomidorów½ główki
kapusty pekińskiej1 ząbek
czosnku8
pieczarek2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego½ łyżeczki
kurkumy, ½ łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
słodkiej papryki2 łyżeczki
tymianku2 łyżeczki
przyprawy meksykańskiejolejsól,
pieprzWykonanie:
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.
Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości.
Cebulę drobno posiekać.
Pieczarki obrać i pokroić w talarki.
Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju i wrzucić wpierw
cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać
pieczarki i smażyć razem do momentu, aż
pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać
dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut.
Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska
dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać
cukinię. Całość podlać 3 łyżkami
wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać
przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę
czosnek,
kurkumę,
imbir,
słodką paprykę,
przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony
tymianek. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną
wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić
kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię
pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki
wody i dusić na wolnym ogniu, aż
kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną
wody lub białego
wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić
solą i
pieprzem.