Wykonanie
Od kiedy zaczęłam czasem próbować
whisky, mój
mauż jakby nieco łaskawszym
okiem patrzy na to, jak wykorzystuję
whisky w kuchni. Prawdopodobnie uznał, że nie jestem już zupełną "ignorantką" w temacie, a skoro tak, z należnym szacunkiem potraktuję dobry trunek także w kuchni . W
sumie to fascynuje mnie obserwowanie
mauża i jego znajomych, którzy smakują, degustują i rozkoszują się dobrą
whisky, najlepiej leciwą i single malt. Czasem przynoszą do domu niezwykłe łyskacze, których nazw nawet nie potrafię wypowiedzieć! Podoba mi się, że powoli, powoluśku i ja odkrywam smaki
whisky, czy bourbona. Dokąd mnie to zaprowadzi?

Sezonowe
owoce zapiekane w
whisky to prosty i wręcz banalny pomysł, zazwyczaj podawałam je z
lodami śmietankowymi, ale niespecjalnie przyprawiałam. Na początku lata byłam na warsztatach z
Whisky Glenlivet, które prowadził Witek Iwański. Ostatnim daniem, które przygotowywaliśmy był własnie deser - sezonowe
owoce zapiekanie w
whisky, które podawał z crème fraîche. Ta słynna francuska
śmietana jest niesamowita w smaku - gęsta jak
mascarpone i słodka jak kremówka. Żałuję, że w Polsce poza branżą horeca crème fraîche jest praktycznie nie do kupienia. Ja mam jednak swój pomysł na podanie takich
owoców - z kozim
twarogiem są fantastyczne!

W zasadzie nie ma znaczenia o jakiej
porze roku przyrządzisz ten deser. Wystarczy użyć dostępnych
owoców sezonowych - latem będą to
renklody,
brzoskwinie,
morele, jesienią
śliwki,
gruszki i
dynie, zimą można użyć
śliwek suszonych,
jabłek i
gruszek, wiosną
truskawek,
rabarbaru i
malin. Każda wersja będzie świetna!lato: 2 ciemne
śliwki, 2
renklody, 2
brzoskwinie, 2
morelejesień : 4 węgierki, 2
jabłka, plaster dyni hokkaidozima : 4
śliwki kalifornijskie lub suski sechlońskie, 1
jabłko, 2
gruszkiwiosna : 2 łodygi
rabarbaru, garść
truskawek, garść
malinlaska
cynamonulaska świeżej
wanilii50ml soku wyciśniętego z
pomarańczy lub dobrego
soku jabłkowego50ml szkockiej
whisky30g
mascarpone50g
twarożku koziego30g gęstego
jogurtu naturalnego (np. Bałkański lub Nadburzański)kilka gałązek świeżych
ziół -
estragon,
mięta,
melisa, werbenaopcjonalnie kruszonka migdałowa30g
płatków owsianych30g pokruszonych na
kasze migdałów blanszowanych40g
masłaRozgrzej piekarnik do 220°C i przygotuj ładną porcelanową formę do zapiekania, w której możesz podać deser na stół.
Owoce umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój je na dość spore kawałki.
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyjmij nasionka. Wymieszaj
sok pomarańczowy (lub
jabłkowy) z
whisky, nasionkami
wanilii i laską
cynamonu. Wymieszaj
kozi twarożek z
mascarpone i
jogurtem.Wymieszaj
owoce z sosem i przełóż do formy do zapiekania. Zapiekaj ok 10-12 minut.
Owoce mają pozostać jędrne i nie rozpadać się.Możesz też przygotować do nich kruszonkę
migdałową - wymieszaj wszystkie składniki, wysyp do niewielkiej foremki i zapiekaj w tym samym czasie co
owoce.Gorące
owoce przekładaj do miseczek, podawaj z łyżką
twarożku koziego, posyp kruszonką i świeżymi
ziołami -
estragonem,
miętą,
melisą lub werbeną.