ßßß Cookit - przepis na Fantastyczna fasolka szparagowa po syryjsku

Fantastyczna fasolka szparagowa po syryjsku

nazwa

Wykonanie

Lubię arabską kuchnię, lubię ich mezze, świetne sposoby przyrządzania baraniny, lubię shawarmę (lepsza jest niż kebab!!), kocham ajran, nie przepadam za słodyczami. Kiedyś w Hotelu MDM w Warszawie na Pl. Konstytucji była rewelacyjna restauracja syryjska. Pamiętam, że gdy wróciliśmy z kontraktu w Dubaju, chodziliśmy tam często, by przypomnieć sobie nowo odkryte, wspaniałe smaki i przyprawy. Obsługa była fatalna, czas oczekiwania "arabski", czyli trzeba było mieć dużo dużo czasu. Ku naszemu wielkiemu rozczarowaniu, kilka lat później zamknęli restaurację. Potem chodziliśmy czasami do libańskiej restauracji Le Cedre na warszawskiej Pradze, ale to jednak było za daleko dla nas, by częściej bywać. Niedawno pierwszy raz byliśmy w Le Cedre na Woli, oszzz, było pysznie! klimatycznie, nastrojowo, pięknie grało po arabsku. Wybierzcie się koniecznie!
Jakiś czas temu na Fb rzuciłam luźne pytanie jak przyrządzacie fasolkę szparagową oprócz standardowej wersji "po polsku", czyli z bułką tartą i masłem. I odezwała się czytelniczka bloga, Agata, która kilka lat mieszkała w Syrii i sporo się nauczyła o kuchni syryjskiej. Agata podesłała mi przepis na fasolę szparagową po syryjsku, którą poznała właśnie w Syrii, ale dodając od siebie co nieco, wypracowała własną wersję przepisu, taką "Syrię z duszą Agaty".
Na liście składników była arabska mieszkanka przypraw 7 baharat, której nie znałam. Agata zasugerowała, że mogę ją pominąć, ale ja znam specyfikę arabskiej kuchni i wiem, jak bardzo ważne są przyprawy. Chwila w sieci i już miałam recepturę, potem wystarczyło tylko zmielić i wymieszać kilka przypraw, które miałam w kuchni.
Znalazłam w sieci kilka receptur na 7 baharat, ten który do mnie najbardziej przemówił ma 8 składników, ale brzmiał fantastycznie. Przepis na 7 baharat pochodzi z bloga Belli, Adventuress .
Arabska mieszanka przypraw 7 baharat
2 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Mieszanka jest niesamowicie aromatyczna, już samo otworzenie słoiczka, w której ją przechowuję i zaciągnięcie się aromatem obiecuje cuda w kuchni. Koniecznie sobie zmieszajcie taki zestaw, chociaż w mniejszej ilości.
Cały bajer fasoli szparagowej po syryjski jest taki, że jest w miej mnóstwo czosnku, ale w całych ząbkach, czosnek przez to jest słodki i delikatny. Pod koniec duszenia, dodaje się do fasolki sporo soku z cytryny, qrcze i to jest niesamowite! Fasolka po syryjsku z duszą Agaty jest aromatyczna, lekko kwaśna, słodka i ostra jednocześnie. Nie mogłam się nią najeść! Danie podaje się w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe, ale nie gorące. Będzie świetnym dodatkiem np. do koftokiftetów, może być też samodzielną przekąską, wówczas dobrze jest podać do fasolki cienki arabski chleb pita. Zróbcie tę fasolkę koniecznie, jest rewelacyjna!
1 kg zielonej fasolki szparagowej
ok 1,5kg świeżych pomidorów lub 2 puszki po 400g pomidorów krojonych
70ml oleju rzepakowego nierafinowanego
30ml oliwy z oliwek extra virgin
2 cebule
spora główka czosnku
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw 7 baharat (przepis wyżej)
1/2-1 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
sól do smaku
sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 40ml)
pół pęczka natki pietruszki
Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Świeże pomidory sparz, zdejmij skórkę i wytnij twardą nasadę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek obierz, ale pozostaw w całych ząbkach.
W szerokim garnku rozgrzej olej z oliwą i przesmażaj cebulę na średnim ogniu, po ok 2-3 minutach dodaj całe ząbki czosnku, przesmaż przez 2 minuty, by warzywa się zeszkliły, ale nie rumieniły. Dodaj fasolkę i razem przesmażaj 3-4 minuty ciągle mieszając. Dodaj mieszankę 7 baharat, chilli, kumin, pieprz i ok 1 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie, dodaj pokrojone pomidory i uzupełnij ok 1/2 szklanką wody tak, by fasolka była całkowicie przykryta. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok 20-25 minut. Fasolka powinna być miękka, ale pozostać jędrna, zaś czosnek być miękki. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, ja jednak mało solę, zatem nie miałam takiej potrzeby. Odstaw fasolkę do przestudzenia, podawaj lekko ciepłą lub w temperaturze pokojowej. Najlepiej do grillowanych mięs lub jako samodzielne danie z chlebem pita. Fasolka jest rewelacyjna!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/08/fasolka-szparagowa-po-syryjsku.html