Wykonanie
Wczoraj wróciłam z Gdańska. Mój małżonek wreszcie doleciał do nas na zasłużony urlop. Wypad na 3 dni uraczył nas piękną pogodą. Hotel obiecał dostęp do wi-fi, który niestety miał bardzo słaby zasięg, stąd cisza na blogu przez dwa dni. Za to miałam mnóstwo czasu na zwiedzanie, opalanie, kąpiel w morzu…Zdjęcia z wyjazdu jeszcze nie uporządkowane ale mam dla Was przepis na spaghetti z krewetami na ostro . Ostatnio pokazały się
krewetki w jednej z tanich
sieci sklepowych co mnie bardzo ucieszyło, bo zawsze woziłam
krewetki ze Szwecji.

To ostre spaghetti przygotowała moja siostra, kiedy odwiedziliśmy ją i jej rodzinę w Poznaniu. Pyszne, ostre spaghetti na szybki obiad czy kolację. Na pewno zrobię je sama ni jeden raz!

Składniki:5-6 porcji300 g spaghetti, waga sucha300 g tygrysich
krewetek250 g
krewetek w zalewie2 czerwone
chilimały słoik
suszonych pomidorów w zalewie z
oliwy3 ząbki
czosnku3
dymki, dosyć duże1 łyżka suszonych
ziół prowansalskich100 ml dobrej jakości
oliwysól i
pieprz do smakuWykonanie:Pokrój
chili,
suszone pomidory i
dymkę wraz ze
szczypiorem. Obierz
czosnek i przeciśnij przez praskę.Podsmaż warzywa na połowie
oliwy po czym dodaj oba rodzaje
krewetek i
zioła prowansalskie. Smaż przez chwilę, aż
krewetki będą ciepłe. Dłuższy okres smażenia powoduje, że
krewetki będą gumowate.
Posól i popieprz.Ugotuj spaghetti al dente, odcedź,wymieszaj z resztą
oliwy i sosem.Polecane przepisyKräftskiva – szwedzki
fest z
rakamiZimna przekąska z
krewetekOstra jambalaya z
curry i
owocami morzaTradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonymA taki przepis spaghetti puttanesca