Wykonanie
Robienie kebaba to jeden wielki ceremoniał w moim domu. Aczkolwiek umiem sama go przyrządzić, to jednak dzisiaj uczynił to mój małżonek, pers z
krwi i kosci. Naszym ulubionym kebabem jest kebab kubide, który dzisiaj zrobiliśmy z mielonej
wołowiny, no bo znaleść
jagnięcinę w polskim sklepie to trzeba
mieć nielada szczęście.Do farszu dodaje się mnóstwo prypraw jak
kurkuma,
szafran,
pieprz, sumak (perska
przyprawa do kebaba o kwaskowatym posmaku) i…
proszek do pieczenia. Tak, tak sama się zdziwiłam jak to usłyszałam. Prawda jest taka, że bez proszku albo jak za mało proszku to kebab rozlatuje się podczas grillowania.
Ciekawy jest również sposób grillowania kebaba. Do tego potrzebne są specjalne, metalowe jak ja to mówię miecze, które owija się mięsnym farszem. Po upieczeniu dobrze przyprawiony kebab kubide powinnien lekko zsunąć się ” z miecza ” przy pomocy widelca.Kebab kubide jemy najczęsciej z basmati
ryżem, który tym razem zrobiłam na ostro, z ugrillowanymi
pomidorami i
jogurtową salatką z
ogórka i
czosnku. Już na talerzu można jeszcze posypac kebab
przyprawą zwaną sumak .Poza tym kebab zagryza się świeżymi liśćmi
mięty pieprzowej i kawałkami
cebuli.To tradycyjne danie kuchni perskiej smakuje wyśmienicie.
Składniki: na 5 sztuk kebaba1kg mielonej
wołowiny1
cebula, starta1 łyżka
soli1 łyżka sumak1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
pieprzu1 łyżeczka
kurkumy½ g
szafranu, zmielonegoWykonanie:Rozpal grill drzewny.Utrzyj
cebulę i wymieszaj ze wszystkimi
przyprawami. Dodaj zmieloną
wołowinę i dokładnie wymieszaj.Obłóż rownomiernie szpadę do grilowania kebaba farszem, maczając dłonie w zimnej wodzie.Grilluj kebab kubide, często odwracając, aż
mięso będzie rumiane na powierzchni.
Mięso powinno łatwo ześlizgnąć się ze szpady po upieczeniu.Pikantny
ryż basmatiSkładniki:5-6 porcji250 g
ryżu basmati4
dymki1 czerwona
chili1 żółta
chiliszczypta
szafranu1 łyżka
soli1 łyżka
masła1 l
wodyWykonanie:Wypłucz
ryż, zalej
woda i
posól.Gotuj
ryż, aż będzie na wpół miękki. Odcedz.Pokrój
dymki. Oczyść z nasion
chili i pokrój w krążki.Na patelni rozpuść
masło, dodaj
szafran i odrobinę
wody.Poczekaj aż
woda prawie wyparuje i dodaj
dymkę wraz z
chili do
masła. Podsmaż przez minutę.Wymieszaj
ryż z warzywami w garnku, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Gdy spód garka zaskwierczy pod mokrym palcem, a sam
ryż zdrowo paruje po uchyleniu przykrywki, to
ryż jest już gotowy.
Polecane przepisy
Szafranowy ryż z berberysemKebab na patykuFrancuski gulasz wołowy boeuf bourguignonPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochem