ßßß Cookit - przepis na Filet wieprzowy na zimno

Filet wieprzowy na zimno

nazwa

Wykonanie

W tym roku na Wielkanoc zrobiłam bufet . Jedną z przekąsek był marynowany filet wieprzowy na zimno . Super danie, które można przygotować wcześniej za nim przyjadą goście. Mięso udało mi się, Było bardzo delikatne i różowe w środku. Ostra marynata sprawiła, że mięso “dochodziło” powoli.
Składniki:
500 g filetu wieprzowego
sól i przyprawy wedle smaku
Marynata
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 mała czerwona chili, drobno posiekana
1 mała zielona chilli, drobno posiekana
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
3 łyżki świeżego tymianku
Wykonanie:
Umyj i osusz mięso. Natrzyj solą i przyprawami i podsmaż na patelni z każdej strony.
Włóż mięso do piekarnika i wbij termometer w najgrubszą część filetu. Temperatura mięsa powinna wynosić 60 º C. Piecz filet wieprzowy w temperaturze 120 ° C ,ok0ło godziny.
Wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Wyjmij mięso i jeszcze gorące wymieszaj z marynatą.
Włóż w podwójną plastikową torebkę i marynuj mięso co najmniej 4 godziny. Najlepiej przez noc.
Polecane przepisy
Szwedzki tort kanapkowy na zimno
Lekkie sałatki nie tylko do grilla
Pożywne bagietki z pulled pork czyli…
Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno
Wielkanocne jajka faszerowane
Źródło:http://codojedzenia.pl/marynowany-filet-wieprzowy-na-zimno