Wykonanie
W tym roku na Wielkanoc zrobiłam bufet . Jedną z przekąsek był marynowany filet wieprzowy na zimno . Super danie, które można przygotować wcześniej za nim przyjadą goście.
Mięso udało mi się, Było bardzo delikatne i różowe w środku. Ostra marynata sprawiła, że
mięso “dochodziło” powoli.Składniki:500 g filetu wieprzowego
sól i
przyprawy wedle smakuMarynata2 łyżki
octu balsamicznego1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 mała czerwona
chili, drobno posiekana1 mała
zielona chilli, drobno posiekana1 łyżka
soku z cytryny2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
soli3 łyżki świeżego
tymiankuWykonanie:Umyj i osusz
mięso. Natrzyj
solą i
przyprawami i podsmaż na patelni z każdej strony.Włóż
mięso do piekarnika i wbij termometer w najgrubszą część filetu. Temperatura
mięsa powinna wynosić 60 º C. Piecz filet wieprzowy w temperaturze 120 ° C ,ok0ło godziny.Wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Wyjmij
mięso i jeszcze gorące wymieszaj z marynatą.Włóż w podwójną plastikową torebkę i marynuj
mięso co najmniej 4 godziny. Najlepiej przez noc.
Polecane przepisySzwedzki tort kanapkowy na zimnoLekkie sałatki nie tylko do grillaPożywne
bagietki z pulled
pork czyli…
Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoWielkanocne
jajka faszerowane