ßßß Cookit - przepis na Batoniki kokosowe z daktylami i nasionami chia

Batoniki kokosowe z daktylami i nasionami chia

nazwa

Wykonanie

Powodem stworzenia tych batoników była aktywność na lodowisku, głód, brak czegokolwiek na szybką przekąskę i tęsknota za smakiem kokosa. Resztę podpowiedziała zawartość szafek. Do zrobienia batonów nie użyłam zbożowych płatków, ale świeże wiórki kokosowe. Są miękkie i delikatne, nie wysychają i można nawet nie porcjować tej masy po upieczeniu, tylko w ładnej formie podać jako ciasto i z apetytem zjeść w towarzystwie domowników lub przyjaciół.
Składniki (na formę o wymiarach 28 x 16 cm)
2,5 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suszonych daktyli + 0,5 szklanki gorącej wody
0,5 szklanki mleka kokosowego (z mleka w puszcze odlać wodę i wykorzystać tylko stałą część)
1 dojrzały banan
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki nasion chia
płatki z kasztanów lub wiórki kokosowe do posypania batonów
Przygotowanie
Wiórki kokosowe zmielić w młynku lub blenderze na proszek. Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą i zostawić, aby zmiękły, a następnie zmiksować razem z wodą, w której się moczyły. Do miski wrzucić obranego i pokrojonego na kawałki banana, wlać sok z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle i powoli wsypywać zmielone wiórki, mieszając. Dodać mleko kokosowe, nasiona chia i wyrobić masę łyżką lub ręką. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę, dokładnie ją ugniatając palcami lub łyżką. Powinna mieć grubość około 2 cm. Posypać z wierzchu dowolnymi płatkami lub wiórkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170˚C. Piec przez 0,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie, po czym wyjąć z naczynia chwytając za krawędzie papieru do pieczenia. Ułożyć na blacie i jeszcze ciepłe pokroić. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/02/batoniki-kokosowe-z-daktylami-i.html