Wykonanie
Cześć =)
Krewetki w sosie
śmietankowym, to bardzo prosty i szybki sposób na danie w kilka minut. Wzorowany jest na smakach kuchni włoskiej i pasuje zarówno do
makaronu, jak i
ryżu. Dodatkiem warzywnym może być pokrojony
pomidor z
zieleniną lub inne ulubione sezonowe warzywa =)

Potrzebne będą (na każdą porcję):- 8-10 sporych surowych
krewetek, obranych i rozmrożonych- ok. łyżeczka tłuszczu do smażenia, najlepiej
masło i
oliwa z oliwek- mieszkanka
ziół włoskich zawierająca
ostrą paprykę i
czosnek- odrobina
soli- kilka pokrojonych czarnych
oliwek-
śmietana kremówka- 1-2 łyżki startego
twardego sera, np.
parmezan lub pecorinoSposób wykonania:1) Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy
oliwki i
przyprawy, smażymy minutę.2) Wykładamy na patelni
krewetki i podsmażamy ok. 2 minuty z każdej strony (1 minuta, jeśli mamy
krewetki mniejsze)3) Wlewamy
śmietanę w takiej ilości mniej więcej do połowy
krewetek, czyli kilka łyżek na porcję.4) Zagotowujemy
śmietanę delikatnie i dodajemy
starty ser.5) Mieszamy sos dokładnie i podajemy z
makaronem lub
ryżem, posypane świeżą
zieleniną.

Smacznego =)Agnieszka