ßßß Cookit - przepis na Wątróbki z gęsi na toście w jajku

Wątróbki z gęsi na toście w jajku

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zapraszamy na kolejny poczęstunek z gęsią watróbką w roli głownej.
Tym razem jako przystawka lub danie śniadaniowe: na toście w jajku =)
Potrzebne będą (na jedną porcję):
- 1 jajko
- 2 nieduże kromki chleba lub bagietki krojonej ukośnie
- trochę masła do usmażenia tostów
- 2 duże gęsie wątróbki (lub 3 mniejsze)
- mąka do oprószenia
- smalec gęsi (lub inny tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz
-listki bazylii lub inna zielenina do dekoracji
Sposób wykonania:
1) Jajko rozbełtujemy w talerzu lub płytkiej misce, przyprawiamy solą i pieprzem.
2) Wkładamy do niego kromki i moczymy z obu stron.
3) Na patelni podgrzewamy masło i smażymy kromki z jajkiem z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
4) Na drugiej patelni rozgrzewamy smalec z gęsi i smażymy w nim oprószone mąką wątróbki, po ok. 7 minut z każdej strony, aż przestanie wyciekać z nich krwista woda.
5) Po usmażeniu posypujemy wątróbki solą i pieprzem i układamy na tostach.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/watrobki-z-gesi-na-toscie-w-jajku.html