Wykonanie
Bardzo lubię
ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z
jabłkami.

Składniki:½ kg
mąki4 dag
drożdży1/4 litra
mleka15 dag
cukru10 dag
masła1
aromat pomarańczowy70 dag
jabłeksól do smakutłuszcz do formy
mąka do formyWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka
cukru i 10 dag
mąki. Dodać tyle
mleka aby rozczyn miał gęstość
śmietany. Następnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać do rozczynu, wsypać
mąkę, wlać resztę
mleka. Dodać
sól i aromat do smaku i wyrobić dokładnie do połączenia się składników. Następnie wlać roztopione
masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać
mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z
jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut.