Wykonanie
Jak każda domowa
wędlina, tak samo pasztety przygotowane w domu są bardzo smaczne i zdrowe, bo wiemy co do ostatniego składnika, co się w nich znajduje. Ten pasztet polecam Wam nie tylko ze względu na bardzo dobry smak, ale także na soczystość, jakiej dodaję mu
brokuł.



Składniki :0,5 kg.
karkówki0,5 kg.
fileta z kurczaka0,5 kg
wątróbki z kurczaka0,5 kg
wędzonego boczku2 duże
cebule3
marchewki0,5 średniej wielkości
selera1 niewielki
brokuł3 ząbki
czosnku1
jajko1,5 łyżki suszonego
majerankusól,
pieprz do smakuDodatkowo :2-3 łyżki
oleju do smażenia
olej do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formyPrzygotowanie :W garnku układam
boczek,
fileta z kurczaka,
marchewki i
selera (obrane), zalewam
wodą, by przykrywała wszystko lekko i gotuję do czasu, gdy
boczek będzie miękki.
Brokuł pozostaje surowy. W międzyczasie wyjmuję
marchewki i
seler, by się nie rozgotowały. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oleju wkładam
wątróbkę i przesmażam ją szybko, dodaję posiekaną
cebulę, lekko wszystko
solę i pod przykryciem duszę ok. 10 minut. Zdejmuję wszystko z patelni, pozostawiając tłuszcz, i wkładam na nią pokrojoną w plastry i oprószoną
solą karkówkę. Smażę ją na rumiano, po czym dolewam
wodę na dno patelni i duszę do miękkości.Gdy wszystkie składniki pasztetu są już miękkie, przepuszczam je dwukrotnie przez maszynkę - z wyjątkiem
brokuła. Do masy dodaję
jajko, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
majeranek ,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszam, najlepiej dłonią.
Brokuła dzielę na małe różyczki, ucinając łodygi, dokładam do masy, mieszam. Foremkę do pieczenia natłuszczam
olejem i posypuję
bułką tartą, wykładam masę
mięsną, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C (góra-dół). Pasztet jest upieczony, gdy jego powierzchnia pięknie się zrumieni, a
boku odstaną od formy. Pozostawiam go w formie do całkowitego ostudzenia.Przepis autorski.

