Oto mój przepis na lekki, bo bez zasmażki i tłustej śmietanysos musztardowy. Jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, ryb i jajek. No i oczywiście do sztuki mięsa, tutaj jest wręcz niezastąpiony. Niezwykle prosty i niezawodny.Składniki na 3-4 porcje:250 ml bulionu warzywnego2 łyżki średnio - ostrej musztardy1 płaska łyżeczka cukru1 bardzo płaska łyżka mąki - najlepiej krupczatki2 łyżki jogurtu greckiegosól - opcjonalnie ( bulion!)Wykonanie:Wlać bulion do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać musztardę i wymieszać trzepaczką balonową na gładki krem.W dwóch łyżkach zimnej wody rozprowadzić płaską łyżkę mąki, następnie dodać do bulionu z musztardą, cały czas mieszając zagotować całość. Gdy mąka całkowicie się rozklei zestawić z ognia, dodać cukier, ewentualnie sól do smaku i 2 łyżki jogurtu greckiego.Wymieszać.Podawać do przygotowanego mięsa. Smacznego!Uwagi: gdy zamiast musztardy dodasz 2 łyżki chrzanu ze słoiczka otrzymasz pyszny sos chrzanowy