Wykonanie

(Przepis pochodzi z książki Nigelli " KUCHNIA. PRZEPISY Z
SERCA DOMU ")Składniki (4 porcje):
kurczak5
filetów z kurczaka2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego2 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżeczki
pieprzu2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 obrane ząbki
czosnkukawałek kłącza
imbiru(ok. 4 cm), obrany i pokrojony w kostkę2 łyżki
cukru60 ml
soku z limonki60 ml
sosu sojowego2 całe, świeże
papryczki chilli1
cebularyż250 g
ciecierzycy1 łyżka
oleju rzepakowego1
cebula, obrana i drobno posiekana1
papryczka chilli bez pestek2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane400 g
ryżu sypanego1 puszka
mleczka kokosowego600 ml
bulionu warzywnego lub drobiowegogarść
tymianku świeżego
sól do smakuNacinamy filety (z jednej strony) równolegle cztery
razy pod kątem na głębokość 2-3 cm. Układamy je w misce nacięciami do dołu. Pozostałe składniki musimy zmiksować razem za pomocą blendera na ciemną, ziemistą pastę. Następnie zalewamy nią
kurczaka, nacieramy i odstawiamy go (pod przykryciem) do lodówki na noc (minimum na 2-3 godziny).Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Wykładamy płaską blachę podwójną warstwą folii aluminiowej. Układamy na niej nasze filety nacięciami do góry i pieczemy je po 30 minut z każdej strony. Należy zadbać, żeby
mięsko było cały czas wilgotne. W tym celu, podczas pieczenia zlewamy z blaszki nadmiar wodnistej cieczy i za pomocą pędzla nakładamy marynatę z powrotem na
mięso.Przygotowujemy
ryż z
ciecierzycą:
Ciecierzycę dzień wcześniej (można to zrobić w tym samym czasie co marynatę do
kurczaka ) zalewamy trzykrotnie większą ilością
wody i pozostawiamy ją w tej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy
cieciorkę przez ok. 45 minut (do miękkości).
Cebulę podsmażamy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Dodajemy posiekaną
chilli oraz
czosnek i porządnie wszystko mieszamy. Teraz należy wmieszać
ryż. Każde ziarenko powinno pokryć się
olejem. Wlewamy
mleczko kokosowe i
bulion. Zawartość woka musimy zagotować, a gdy do tego dojdzie przykryć wok pokrywką i maksymalnie zmniejszyć płomień. Gotujemy
ryż 15-25 minut (zależy od gatunku). Gdy
ryż wchłonie cały płyn posypujemy go posiekanym
tymiankiem i doprawiamy
solą do smaku.Na każdy talerz nakładamy kopczyk delikatnego, lekko słodkiego
ryżu, a na wierzch układamy kawałek
kurczaka w pikantnej marynacie.





