ßßß Cookit - przepis na Sałatka z czekoladowym dressingiem

Sałatka z czekoladowym dressingiem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną wiosenną sałatkę z chrupiącymi boczniakami, soczystymi truskawkami, dojrzałym awokado i ..... czekoladowym dressingiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam!
Szpinakowa sałatka z awokado i boczniakami... z czekoladowym dressingiem
Składniki:
· 100 g młodego szpinaku
· 125 g rukoli
· 250 g boczniaków
· dojrzałe awokado
· 125 g sera typu brie
· 150 g truskawek
· olej do smażenia
· garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
· sok z cytryny
Dressing:
· 3 łyżki pasty oliwkowo-czekoladowej *
· olej rzepakowy- tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję dressingu (ok 6 łyżek)
· łyżka octu balsamicznego
· sok z 1/2 cytryny
*Pasta oliwkowo-czekoladowa:
· 90 g czekolady - Goplana gorzka klasyczna
· duża łodyga rabarbaru
· łyżka masła
· pół łyżeczki soli
· 1/3 łyżeczki pieprzu
· łyżka ostrych pikli z mango
· 2-3 garście czarnych oliwek
· 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
· 50 g startego sera dziugas
· 2 łyżki octu balsamicznego
· sok z połowy cytryny
· łyżka ostrej musztardy
Pasta oliwkowo-czekoladowa:
Rabarbar drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu na łyżce masła do miękkości. Rabarbar dokładnie blendujemy. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Dodajemy do rabarbaru. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy pikle z mango, musztardę i oliwki. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy mleko zagęszczone i ser dziugas- ponownie dokładnie blendujemy.
Szpinak i rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Awokado kroimy w plastry - skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do zieleniny.
Boczniaki kroimy w długie paski i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż będą chrupiące. Lekko przestudzone dodajemy do szpinaku z awokado.
Dodajemy truskawki pokrojone na ćwiartki.
Sos:
Pastę oliwkowo-czekoladową mieszamy z pozostałymi składnikami sosu stopniowo dodając na samym końcu olej- tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu.
Całość zalewamy sosem. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni i pokrojony w kostkę ser brie. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/saatka-z-czekoladowym-dressingiem.html