ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z czekoladowym dressingiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z czekoladowym dressingiem
Składniki
Sałata
Awokado
Czekolada
Szpinak
Rukola
Ser
Ser brie
Truskawka
Olej
Sok z cytryny
Oliwki
Ocet balsamiczny
Cytryna
Rabarbar
Masło
Sól
Pieprz
Mango
Mleko zagęszczone
Ser starty
Musztarda
Wykonanie
Zapraszam na pyszną wiosenną
sałatkę
z chrupiącymi boczniakami, soczystymi
truskawkami
, dojrzałym
awokado
i .....
czekoladowym
dressingiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam!Szpinakowa
sałatka
z
awokado
i boczniakami... z
czekoladowym
dressingiemSkładniki:· 100 g młodego
szpinaku
· 125 g
rukoli
· 250 g boczniaków· dojrzałe
awokado
· 125 g
sera
typu
brie
· 150 g
truskawek
·
olej
do smażenia· garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni·
sok z cytryny
Dressing:· 3 łyżki pasty
oliwkowo
-czekoladowej *·
olej rzepakowy
- tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję dressingu (ok 6 łyżek)· łyżka
octu balsamicznego
· sok z 1/2
cytryny
*Pasta
oliwkowo
-czekoladowa:· 90 g
czekolady
- Goplana gorzka klasyczna· duża łodyga
rabarbaru
· łyżka
masła
· pół łyżeczki
soli
· 1/3 łyżeczki
pieprzu
· łyżka ostrych pikli z
mango
· 2-3 garście czarnych
oliwek
· 200 ml
mleka zagęszczonego
niesłodzonego· 50 g
startego sera
dziugas· 2 łyżki
octu balsamicznego
· sok z połowy
cytryny
· łyżka ostrej
musztardy
Pasta
oliwkowo
-czekoladowa:
Rabarbar
drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu na łyżce
masła
do miękkości.
Rabarbar
dokładnie blendujemy.
Czekoladę
topimy nad gorącą kąpielą
wodną
. Dodajemy do
rabarbaru
. Doprawiamy
solą
,
pieprzem
,
sokiem z cytryny
i
octem balsamicznym
. Dodajemy pikle z
mango
,
musztardę
i
oliwki
. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy
mleko zagęszczone
i
ser
dziugas- ponownie dokładnie blendujemy.
Szpinak
i
rukolę
myjemy, osuszamy i przekładamy do miski.
Awokado
kroimy w plastry - skrapiamy
sokiem z cytryny
i dodajemy do
zieleniny
.Boczniaki kroimy w długie paski i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju
do momentu aż będą chrupiące. Lekko przestudzone dodajemy do
szpinaku
z
awokado
.Dodajemy
truskawki
pokrojone na ćwiartki.Sos:Pastę
oliwkowo
-
czekoladową
mieszamy z pozostałymi składnikami sosu stopniowo dodając na samym końcu
olej
- tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu.Całość zalewamy sosem. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy
pestki dyni
i pokrojony w kostkę
ser brie
. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/saatka-z-czekoladowym-dressingiem.html
Przepisy powiązane
Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado
Sałatka z awokado, parmezanem i olejem arganowym
Sałata z truskawkami
Carpaccio z buraków i sera korycińskiego
Sałatka z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki powiązane (0)