Błyskawiczne do przygotowania, z lekką pikanterią od imbiru i słodyczą od ciasteczek i malinowegomiodu. Na bazie puszystego serka z dodatkiem pysznych śliwek. Zapraszam!Mini torciki Almette z imbirem i śliwkąSkładniki na 2 mini torciki· 10 herbatników pełnoziarnistych· 4 łyżki oleju· łyżka zimnej wody· łyżeczka brązowego cukru· łyżeczka kakao· 150 g serka Almetteśmietankowego· łyżka cukru waniliowego· 2 łyżki miodumalinowego· szczypta imbiru mielonego· 2 duże śliwki·Herbatniki tłuczemy pałką na okruszki, dodajemy do nich olej, wodę, cukier brązowy i kakao i wyrabiamy na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Almette ucieramy z miodemmalinowym, cukrem waniliowym i mielonym imbirem. Masę delikatnie rozprowadzamy na herbatnikowym prostokącie. Za pomocą papieru do pieczenia zwijamy ciasto jak roladę z tym wyjątkiem, że wzdłuż krótszego boku. Zawijamy w papier i przekładamy do zamrażalnika na dosłownie 15 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części. Każdą wykładamy na talerzyk tak, by przekrój rolady znajdował się na górze i był ładnie widoczny. Dekorujemy plasterkami śliwek i kandyzowanym imbirem. Smacznego!