Wykonanie
Cudownie lekkie pieczone pierogi z
ciasta drożdżowego wyrabianego na
mleku. Faszerowane nadzieniem z
zielonej soczewicy, zielone
pietruszki i karmelizowanej
cebulki. Doprawione odrobiną
czosnku i
oliwy z oliwek. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.2 szkl
mąki pszennej 5501 szkl
mleka1/2 kostki
drożdżyszczypta
soli1/2 łyżeczki
cukru300 g
zielonej soczewicy4
cebulepęczek zielonej
pietruszki3 ząbki
czosnkuszczypta
soli3 łyżki
masłałyżka
oliwy z oliwek- Z podgrzanego
mleka,
drożdży i
cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i doprawiamy
solą. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto. Będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od rąk i miski. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.- W tym czasie gotujemy do miękkości
soczewicę, a
cebulkę karmelizujemy na
maśle i
oliwie (jeżeli chcemy szybciej uzyskać pożądany efekt, możemy dosypać szczyptę
cukru).- Ugotowaną
soczewicę mieszamy z
cebulą, posiekaną
natką pietruszki i świeżo wyciśniętym
czosnkiem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.- Ciasto rozwałkowujemy cieniutko. Wykrawamy okrągłe pierożki. Każdy nadziewamy farszem i bardzo dobrze sklejamy. Pamiętamy, aby farszu nie było zbyt wiele, bo pierogi urosną w trakcie pieczenia - mogą się otworzyć i farsz może się z nich wysypać.- Gotowe pierogi układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut.Smacznego:)